Som første private bank på flere år, tilbyr Storebrand boliglån med fastrente på 20 år.

– Vi har ambisjoner om å vokse betydelig i markedet for fastrentelån, og være billigst på alle bindingstider, sier kommunikasjonssjef Hanne Gudding i Storebrand Bank.

Renten på 20 års fastrente er 3,8 prosent nominelt.

– Dette betyr i praksis at kundene kan få forutsigbare renteutgifter i hele låneperioden, sier Gudding.

Markedets beste flytende boliglånsrente ligger nå ned mot to prosent nominelt.

«Vil ikke anbefale»

Fagsjef for personlig økonomi Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI utelukker ikke at enkelte vil kunne ønske å betale mye for en forutsigbar rente på det som trolig vil være hele lånets løpetid.

– Men tilbudet er dyrt, og jeg vil ikke anbefale noen å gå inn i dette, sier Hveem.

Han mener det blir kostbart sammenlignet med hva han mener er sannsynlig rentenivå over svært lang tid. Hveem forventer at nivået vi ligge vesentlig under 3,8 prosentpoeng.

– Bakgrunnen for lav rente i lang tid er ikke bare svake økonomiske utsikter, men også at vi trolig vil få varig skift i balansen mellom etterspørsel og tilbud av penger, sier han.

Hveem mener dette blant annet henger sammen med gradvis sterkere effekter av økt langsiktig sparing som følge av eldrebølgen.

– Vi går også over i et skatteregime der rentefradraget blir mindre verdt i og med redusert skattesats, i første omgang til 25 prosent neste år. Det gjør at nettoeffekten av rentevalg øker. Den generelle anbefalingen er flytende rente, som man nå får langt ned på to-tallet. Og rentenivået er fortsatt på vei nedover. Gulvet i lånerenten nærmer seg riktignok, men den kan fortsatt falle noe mer, sier Hveem.

Liten etterspørsel

Gudding mener det er naturlig at Storebrand som pensjonstilbyder tilbyr 20 års fastrentelån.

– Forutsigbarhet og trygghet i økonomien er viktig. Med 20 års nedbetaling vil kunden vite nøyaktig hvor mye som må avsettes til betjening av lånet i 20 år – faktisk i hele nedbetalingsperioden, om man velger 20 års nedbetaling. Med forutsigbare utgifter er det enklere å planlegge for å spare til pensjon, sier Gudding. 

– Bindingstiden bør være minst fem år, helst ti år eller 20 år, råder kommunikasjonssjef Hanne Gudding i Storebrand.
– Bindingstiden bør være minst fem år, helst ti år eller 20 år, råder kommunikasjonssjef Hanne Gudding i Storebrand. (Foto: Taral Jansen, Storebrand)
Hun mener lang bindetid er bedre enn kort, siden det er svært vanskelig å vite hva renten blir mange år frem i tid.

– Den flytende renten og familieøkonomien har neppe forandret seg noe særlig på ett til tre år. Bindingstiden bør være minst fem år, helst ti år eller 20 år, for å få forutsigbare renteutgifter, sier hun.

Ifølge Storebrand har gjennomsnittlig flytende rente siste ti år vært rundt fem prosent.

På boliglån med ti årsbindingstid tilbyr Storebrand en nominell rente på 3,10 prosent. Husbanken tilbyr også fastrentelån med 20 års bindingstid.

Fokus Bank, som nå er en del av Danske Bank, tilbød 20 års bindingstid i perioden 2008 til våren 2010.

– Vi avviklet 20 års bindingstid fordi etterspørselen var minimal. 20 år er lang tid for en kunde, og det er vanskelig å ha overblikk for så lang tidshorisont. Vi ser også i dag at de fleste etterspør tre og fem års bindingstid. Derfor har vi foreløpig ingen planer om å innføre dette igjen, sier kommunikasjonsrådgiver Silje Arntsberg i Danske Bank.

Nordea avviklet også tilsvarende tilbud etter «meget lav etterspørsel».

DNB har ingen planer om å tilby fastrentelån med mer enn 10 års bindingstid, ifølge kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.