USAs sentralbanksjef Janet Yellen har for lengst slått fast at det kan bli aktuelt å heve renten i år.

Det vil i så fall være første gang USAs sentralbank Federal Reserve (Fed) gjør noe med styringsrenten siden den ble satt til dagens nivå nær null i desember 2008.

Yellen sa allerede i februar at sentralbanken vil endre kommunikasjon dersom en renteøkning nærmer seg.

Etter de to siste rentemøtene har sentralbankens pengepolitiske komité sagt at det vil være passende å heve renten når komiteen hadde sett «ytterligere noe forbedring i arbeidsmarkedet» og når den var «rimelig sikker» på at inflasjonen ville bevege seg tilbake mot målet på to prosent på mellomlang sikt.

Før denne ukens rentemøte er det imidlertid få, om noen, som tror at sentralbanken hever renten.

Ingen tro på rentehopp

«At Fed hever renten på onsdagens rentemøte er nesten utelukket», skriver makroanalytiker Joachim Bernhardsen i morgenrapporten fra Nordea Markets mandag.

Han får støtte fra de 81 økonomene verden over som Bloomberg News har spurt. Samtlige tror renten blir holdt uendret nær null i intervallet mellom 0 og 0,25 prosent.

«Derfor er det mer spennende om pressemeldingen kan gi hint om det blir en renteøkning på neste rentemøte desember. Fed vil trolig ikke lukke døren for et rentekutt i desember og understreke at de vil vurdere nøkkeltallene fremover», skriver Bernhardsen.

Tror Fed venter til mars

Seniorøkonom Knut A. Magnussen og de andre økonomene i DNB Markets' makroteam tror på sin side at renteøkningen først kommer i mars neste år.

Mandag oppdaterte meglerhuset sine rente- og valutaprognoser.

«Nøkkeltallene i det siste har vært for svake og uenigheten internt i Fed for stor til at komiteen vil kunne samles om heving i desember», skriver Magnussen i morgenrapporten fra meglerhuset mandag.

Onsdagens rentemøte vil by på lite nytt, mener han:

«Vi venter ikke endringer eller nye signaler fra Fed denne gang», skriver Magnussen.

Tror på renteøkning

Heller ikke økonomene i Morgan Stanley tror man skal forvente seg for mye av onsdagens rentebeskjed:

«Dette fordi det samlet sett ikke har skjedd så store forandringer i statistikken. Og siden de ikke bruker fremoverskuende guiding i meldingen, så finnes det ikke noe annet å sende enn det gamle, trøtte budskapet. Vi er ikke riktig der ennå. Fed kommer til å ønske å beholde muligheten til å handle ved hvert møte, skriver Morgan Stanley i en oppdatering», ifølge Nyhetsbyrån Direkt.

I motsetning til DNB Markets tror imidlertid Morgan Stanley at renten blir økt innen året er slutt.

Goldman Sachs anslår på sin side at det er 60 prosents mulighet for en renteøkning i desember, ifølge Nyhetsbyrån Direkt.

Prisingen på derivatbørsen i Chicago indikerer at det nå er syv prosent sannsynlighet for at renten blir satt opp på møtet denne uken, ifølge beregninger som CME Group har gjort. Beregningen er basert på hvilke valg markedsaktørene gjør i faktiske handler på derivatbørsen.

For desember prises det inn en sannsynlighet for en renteøkning 36 prosent.

Rentebeslutningen fra Federal Reserve blir kjent onsdag klokken 19.00 norsk tid.

Les også:

- Handler om å få være med på klientmøter med de viktigste klientene  

- Oljeindustrien har lagt seg til noen uvaner med skreddersøm og «Rolls Royce-løsninger», men nå må det i større grad bli kopiløsninger  

DNB Markets: Etter jul må du ut med 9,70 kroner for en euro

Se DNtv: Triksene  for en smertefri sikkerhetskontroll

Triksene for en smertefri sikkerhetskontroll
I fjor var foredragsholder og forfatter Cecilie Thunem-Saanum på Oslo Lufthavn 180 ganger.
02:24
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.