– Den europeiske økonomien er fortsatt på bedringens vei, sier EUs økonomikommissær Pierre Moscovici.

Med lavere oljepriser, sterke pengepolitiske tiltak og en relativt svak eurokurs ser EU en moderat økonomisk bedring i Unionen.

– Bedringen har imidlertid fortsatt langsomt, konkluderer EUs eksperter i sin høstprognose for europeisk økonomi.

De er bekymret for at problemer i verdens fremvoksende økonomier, den globale handelen og «vedvarende geopolitiske spenninger» i EUs nabolag vil ha innvirkning på økonomien.

EU-kommisjonen tror uansett veksttakten i år vil styrke seg med 0,1 prosentpoeng til 1,6 prosent i euroområdet og 1,9 prosent for EU som helhet.

For neste år ligger vekstprognosen på 1,8 prosent for eurolandene og 2 prosent for hele EU, og med det er 2016-anslagene satt ned like mye som de er satt opp fra i år.

Ned for Norge

Mens lave petroleumspriser er med på å holde hjulene i gang i EU, begynner den oljetunge norske økonomien for alvor å kjenne den motsatte effekten.

– Den norske økonomien har sett et sterkt tap av fremdrift i år etter flere relativt gode år, heter det i Kommisjonens høstprognose.

EU-kommisjonen ser for seg en økonomisk vekst i Norge på 0,6 prosent i år og har med det nedjustert de økonomiske utsiktene ganske betydelig fra et anslag på 1,5 prosent i mai.

Vekstprognosen for neste år ligger på 1,1 prosent, nedjustert fra 1,6 prosent.

Forklaringen på at «tidevannet har snudd», ligger i stor grad i eksterne forhold, heter det med henvisning til vedvarende lav oljepris. Denne begynner nå å smitte over på fastlandsøkonomien også gjennom lavere investeringer i industrien.

Medvind

Selv om euroland fortsatt sliter med stor gjeld og kriselandet Hellas er på vei tilbake i resesjon, konkluderer EUs eurokommissær Valdis Dombrovskis med at «euroøkonomien fortsetter sin moderate bedring».

– Veksten støttes i stor grad av midlertidige faktorer som lav oljepris, svakere eurokurs og Den europeiske sentralbankens tiltak, sier han til pressen i Brussel.

– Å opprettholde bedringen innebærer å utnytte denne midlertidige medvinden, fremholder Dombrovskis og understreker behovet for fortsatte strukturreformer.

Ujevn

Moscovici peker videre på utfordringen med at den økonomiske bedringen er ujevn landene imellom.

– Store utfordringer gjenstår: Investeringer som ikke er store nok, økonomiske strukturer som holder tilbake sysselsetting og vekst og vedvarende høye nivåer av privat og offentlig gjeld, sier han.

– Dette krever modige, politiske svar i 2016.

Les også: 400 millioner er ikke løsningen

Økokrim har opprettet egen sak mot Lunder

GK henter sjef i Danmark

 

Se også: (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ville statsministeren satt seg inn i en Uber-drosje?

Ville statsministeren satt seg inn i en Uber-drosje?
Statsminister Erna Solberg mener den nye delingsøkonomien er "spennende"
02:46
Publisert: