Dollaroptimister i valutamarkedet har ifølge Bloomberg News grunn til å være på vakt overfor den sterke oppgangen i dollarkursen som kom fredag, etter sterkere sysselsettingstall enn ventet i USA.

Sysselsettingsrapporten styrket antagelsen om en renteøkning fra sentralbanken Federal Reserve på desembermøtet, og løftet dollarindeksen til årets høyeste nivå.

Forrige gang dollaren var så sterk, omtalte Fed det som en belastning for eksportører og en demper på inflasjonen, noe som drev dollarkursen til dens mest omfattende svekkelse siden 2009.

- Hardt å heve renten aggressivt

Denne erfaringen fra mars i år er en advarsel blant investorer og strateger. En økende dollar vil kunne føre til at Fed-representanter advarer om at valutakursbevegelser vil kunne begrense rentehevinger i 2016, selv om de hever styringsrenten fra nær null i desember.

- Det vil bli hardt for dem å heve renten aggressivt. Straks Fed hever renten, vil man kunne nærme seg avslutningen på denne brede bevegelsen vi har sett i dollar, sier Brendan Murphy, senior porteføljeforvalter i Standish Mellon Asset Management i Boston, til Bloomberg News.

Murphy legger til at han satser på dollar mot euro og valutaer fra råvareproduserende land, men at han har trimmet sine posisjoner siden begynnelsen av året.

Større tro på renteheving

Etter fredagens arbeidsmarkedstall har markedet fått større tro på at renten i USA skal opp før nyttår. I markedet prises det nå inn mer enn 70 prosent sjanse for en renteheving i desember, en oppgang fra omkring 50 prosent før fredagens tall, skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

Deretter prises det inn omkring 2,5 rentehevinger gjennom 2016. Økte renteforventninger har styrket dollaren markert og valutaparet USD/EUR ble på fredag notert ned mot 1,070, som er det laveste siden april.

I et intervju med CNBC kommenterte Feds Charles Evans arbeidsmarkedstallene rett etter at de ble offentliggjort. Han sa at en sysselsettingsvekst på 271.000 er et bra tall og at utviklingen støtter opp under hans forventning om vekst i den amerikanske økonomien på 2,5 prosent neste år.

Han tror det fortsatt er noe slakk igjen i arbeidsmarkedet, men støtter likevel sentralbanksjef Janet Yellens uttalelse tidligere forrige uke om at en renteheving i desember kan være aktuelt. Videre sa han at det er viktig ikke bare å fokusere på når Fed skal begynne å heve, men også å vurdere hele rentebanen, skriver DNB Markets.

Kronen styrket

Senere denne uken kommer inflasjonstall, både fra Norge på tirsdag og Sverige, torsdag. På torsdag skal dessuten Dudley og Lacker fra Federal Reserve tale. Det de sier om pengepolitikken og hvor raskt de venter en første renteheving, vil være hva markedet er mest opptatt av, fremholder DNB Markets.

På den amerikanske agendaen førøvrig fremstår tall for detaljhandel og forbrukertillit som kommer på fredag som ukens viktigste nøkkeltall. Fra eurosonen får vi tall for industriproduksjon på onsdag og foreløpige BNP-tall på fredag.

Kronen er mandag morgen styrket med om lag to øre mot euro, til 9,3043, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs fredag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med rundt fire øre, til 8,6386.

Euro er styrket til 1,0771 dollar, sammenlignet med kursen på 1,0742 dollar i New York fredag kveld.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet fredag på 1,670 prosent, mot 1,609 prosent torsdag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Snapchat tetter Facebook-gapet

Akastor selger eiendomsportefølje til Aker

Kaster ut Kjos

Se DNTV: Her er Audis ladbare luksussuv

Her er Audis ladbare luksussuv
Audi Q7 e-tron har en elektrisk rekkevidde som faktisk gjør en forskjell.
00:40
Publisert: