Konsumprisindeksen (kpi) økte med 2,5 prosent fra oktober ifjor til oktober i år, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå.

Kjerneinflasjonen (kpi-jae) viste en oppgang på tre prosent de siste tolv månedene.

- Dette var veldig tett på forventningene, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov til DN.

- Importert inflasjon holder seg fortsatt godt oppe, og det er det som bidrar til at vi har høy inflasjon. Det er en effekt av kronesvekkelsen vi har bak oss. Det tyter ut i disse tallene, sier Hov.

Må regne med høy prisvekst

Ifølge ham vil kroneeffekten vare i noen måneder fremover.

- Vi må regne med en inflasjon på rundt tre prosent fremover, sier Hov.

- Men både vi og Norges Bank venter at den effekten kommer til å dabbe av i løpet av neste år, sier han.

Han mener tirsdagens inflasjonstall ikke påvirker hvorvidt Norges Bank kommer til å kutte renten ved neste rentemøte i desember.

Handelsbanken Capital Markets har som hovedscenario at Norges Bank først vil kutte renten i mars, men mener det er høy sannsynlighet for at det kommer et kutt allerede i desember.

- Forbigående

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets hadde ventet en tolvmånedersvekst i kpi-jae på 3,1 prosent, det vil si en tiendedel høyere enn det som ble fasit. Hun mener utviklingen var godt i tråd med forventningene.

- Det var ikke noe vi sperret øynene opp for, sier Haugland.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.
Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. (Foto: Mikaela Berg)
Norges Bank fastsetter renten ut fra et mål om en prisstigning omkring 2,5 prosent. At den underliggende inflasjonen nå ligger langt høyere, er imidlertid neppe noe som uroer Norges Bank, tror Haugland.

- Både vi og Norges Bank tror dette er forbigående og først og fremst et resultat av den kraftige kronesvekkelsen vi har opplevd, sier Haugland.

Tror på kutt i desember

Hun viser til at det nettopp er de prisene som er påvirket av valutakursen som stiger mest.

- Prisveksten på importerte konsumvarer holder seg stabilt høyt på 3,9 prosent. Det er rekordhøyt i kpi-jaes historie, sier hun.

Dermed regner hun også med at prisstigningstakten vil gå ned når valutakurseffekten etter hvert blir uttømt. Hun venter at kjerneinflasjonen vil bli 2,1 prosent neste år og falle helt ned til 1,3 og 1,2 prosent i 2017 og 2018.

Tallene vil derfor ikke få Norges Bank til å endre sin rentestrategi, tror Haugland.

- Det er andre ting som gjør at jeg tror Norges Bank kutter i desember, nemlig et ønske om å være fremoverlent i en situasjon hvor renten nærmer seg null. Dessuten har vi fått indikasjoner på at privat forbruk er svakere enn Norges Bank har trodd, sier Haugland og viser til at det har kommet svake tall for detaljhandelen de siste månedene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

Sapa: Ansatte har jukset med testresultater

Rottefella må permittere

Nå kan du sammenligne lønnen din med resten av verden

Se DNTV: Solgt for halvannen milliard

Solgt for halvannen milliard
Amedeo Modiglianis maleri «Liggende akt» ble mandag solgt for 170 millioner dollar under en auksjon i New York
01:25
Publisert: