Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet er kommet til enighet i budsjettforhandlingene med støttepartiene Venstre og Kristelig folkeparti.

Budsjettavtalen innebærer endringer på 5,9 milliarder kroner, der det største beløpet på 2,5 milliarder kroner har gått til et mindre bistandskutt enn det regjeringen la opp til.

Oljepengebruken økes ikke. Inndekningen skjer gjennom det partiene betegner som grønne skatter og avgifter, reduserte utgifter og økte utbytter fra statlige selskaper.

LES MER:  Dette betyr statsbudsjettet for din lommebok

Bilavgiftene:

Avgiftene på drivstoff økes ikke 2016.

Engangsavgiften for nye biler legges om. Effektavgiften skal fases ut over to år og alle satser halveres fra 2016. Vektkomponenten får et bunnfradrag og reduseres noe i alle trinn, samtidig som det legges mer vekt på CO2-komponenten.

«I sum fører dette til at biler med lave utslipp og litt sterkere motorer vil komme bedre ut enn tidligere», ifølge Frp.

Flyreiser:

Budsjettenigheten innebærer at det innføres en ny avgift på flyreiser. Avgiften innebærer en økt pris på 80 kroner per reise. Flyruter der det offentlige har innkjøpsavtaler vil bli kompensert.

Bistand:

Bistandsbevilgningen er økt med 2,5 milliarder kroner sammenlignet med regjeringens forslag til statsbudsjett.

Elavgiften:

Elavgiften økes med 1,5 øre per kWh. Det gir 670 millioner kroner i økte inntekter til staten neste år.

Personskatt:

I den nye trinnskatt-systemet reduseres satsen i trinn 1 til 0,44 prosent. Opprinnelig var denne satsen foreslått til 0,8 prosent.

Innslagspunktet i trinn 1 økes dessuten med 1000 kroner til 159.000 kroner.

Les mer om det nye trinnskattesystemet i denne guiden.

Pensjon:

Avkortningen av pensjon for gifte og samboende pensjonister blir redusert. Det gjør at anslagsvis 650.000 pensjonister får økt pensjon. Et samboende eller gift par får i gjennomsnitt 8.000 kroner tilsammen i økt pensjon.

4000 kroner i økt pensjon for enslige alderspensjonister med minstepensjon fra 1. september 2016.

Transport:

Måneds- og årskort med NSB blir 20 prosent billigere.

Skattefri sats for kilometergodtgjørelse tjenestereiser settes ned til 3,80 kr per km for alle personbiler. Denne satsen er i år på 4,10 på inntil 10.000 km.

Bevilgningene til kollektivtransport økes med nesten 750 millioner kroner og med 100 millioner kroner mer til sykkelveier.

Skole/barnehager:

Det er satt av 320 millioner kroner til flere lærere i småskolen fra 1. august 2016. Målet er at det blir to lærere i alle klasser i 1. til 4. trinn.

Ordningen med gratis kjernetid for lavinntektsfamilier utvides til å omfatte 3-åringene, slik at denne ordningen omfatter barn mellom 3-5 år.

Det settes av midler til 100 nye helsesøstre i skolehelsetjenesten og 100 nye stillinger på helsestasjonene.

Studier:

Med budsjettavtalen for 2016 slås det fast at det skal innføres 11 måneders studiestøtte gradvis over de neste fire årene. Det skal legges til en ekstra uke i studiestøtten hvert år fra 2017 frem til 2020.

Det er satt av 18,2 millioner kroner ekstra i neste års budsjett til 250 nye masterstudieplasser, hvorav 50 i informatikk og 36,6 millioner kroner til 94 nye stipendiat- eller rekrutteringsstillinger. Det er også satt av 15,3 millioner ekstra til 300 bachelorplasser, hvorav 50 i informatikk

Næringsetablering og forskning:

Nær 70 millioner kroner settes av til et nytt såkornfond lokalisert i Agder/Telemark. 20 millioner kroner settes av til SIVAs inkubasjons- og innovasjonsprogram. 40 millioner kroner settes av til miljøteknologiordningen i Innovasjon Norge. 20 millioner kroner settes av til miljøovervåking

Tilsammen settes 70 millioner kroner av til forskning innen miljø, som blant annet innebærer forskning på lakseslus.

Næringsrettet forskning økes med 40 millioner kroner.

Statlige selskaper:

Det hentes ut over to milliarder i økte utbytter fra selskaper som er heleid av staten.

Selskapene det er snakk om er NSB, Posten, Argentum, Flytoget, Mesta og Statkraft. Den største økningen er i Statkraft, der det i regjeringes forslag til statsbudsjett egentlig ikke var planlagt å ta ut utbytte neste år.

I forhandlingene er partiene blitt enige om å ta ut 1,445 milliarder kroner i utbytte bare fra Statkraft alene.  Samlet økes utbyttene fra de statlige selskapene med 2,06 milliarder kroner.

Les også:  Dette betyr statsbudsjettet for din lommebok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dollarhopp trekker råvareprisene ned  

Safe-leder: – Oljebransjen var overbemannet  

Asia i dag: - Nå nærmer det seg bunnen  

Se DNtv: Skal forutsi katastrofer med stordata

Skal forutsi katastrofer med stordata
Systel leverer beredskapssystemer til franske myndigheter. Selskapets neste store satsningsområde er prediksjon – muligheten til å forutsi hvor kriminalitet og terror skal skje.
02:02
Publisert: