Euro handles torsdag morgen nær sitt laveste nivå på syv måneder mot dollar og yen. Mot norske kroner er euro marginalt svekket siden Oslo Børs stengte onsdag.

Bakgrunnen er at investorer spekulerer i at Den europeiske sentralbank (ESB) vil forsterke sine stimuleringstiltak på rentemøtet i neste uke, skriver Bloomberg News.

- Vi venter at ESB vil kutte innskuddsrenten mer enn det som ventes av markedet. Dette vil kunne opprettholde salgspresset i euro når kursen går opp, og bidra til at euro tester 1,05 dollar hvis våre forventninger slår til, sier Mansoor Mohi-uddin, senior markedsstrateg i Royal Bank of Scotland i Singapore, til nyhetstjenesten.

Anonyme uttalelser

Handelsbanken Capital Markets sier i sin morgenrapport at euro onsdag ble svekket som følge av anonyme uttalelser fra kilder i ESB.

Ifølge Reuters diskuteres det nå en miks av mer aggressive pengepolitiske tiltak i desember. Ikke bare å ekspandere det eksisterende programmet for kvantitative lettelser (QE), samt å kutte innskuddsrenten, men også det å innføre en såkalt split-level-rate, det vil si at ESB kan gjøre det enda dyrere for de bankene som parkerer de største beløpene som innskudd i ESB.

Muligheten for at ESB kan kjøpe enda mer risikable papirer skal også være på bordet. Alt dette for å holde euroen svak og å få pengesirkulasjonen mer i gang, og dermed inflasjonen gradvis opp igjen mot målet på 2 prosent, skriver Handelsbanken.

Ser ytterligere svekkelse

Euro vil kunne fortsette å svekkes frem til ESB-møtet 3. desember, med en risiko for at valutaen vil falle til 95 cent innen utgangen av mars, sa Goldman Sachs i et kundenotat onsdag, blant annet med henvisning til divergerende pengepolitikk i USA og Europa, melder Bloomberg News.

«Terskelen er lav for en duete overraskelse 3. desember. Idet risikoviljen tar seg opp i januar, ventes divergenshandelen å øke i styrke», skriver Robin Brooks, sjef for valutastrategi i Goldman, i notatet.

Futureshandelen indikerer ifølge Bloomberg News en 72 prosent sjanse for at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve hever renten med 0,375 basispunkter på sitt møte 15-16. desember, fra det gjeldende rentenivået på 0,0-0,25 prosent.

Kronen er torsdag morgen styrket med om én øre mot euro, til 9,1888, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs onsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom styrket med rundt fire øre, til 8,6524.

Euro er marginalt svekket til 1,0621 dollar, sammenlignet med kursen på 1,0625 dollar i New York sent onsdag kveld.

I løpet av onsdag var euro nede i 1,0566 dollar, som er den svakeste kursen siden 14. april.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet onsdag på 1,457 prosent, mot 1,500 prosent tirsdag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.