To av tre husholdninger i Norge venter at lånerentene vil forbil uendret eller stige i løpet av de neste 12 månedene, viser Norges Banks forventningsundersøkelse for fjerde kvartal som ble lagt frem torsdag.

Undersøkelsen er utført av Epinion på oppdrag fra sentralbanken.

Mens rundt 17 prosent tror renten kommer til å øke neste 12 måneder, forventer rundt halvparten av husholdningene at innskudds- og lånerentene vil forbli uendret de neste 12 månedene, viser undersøkelsen.

Nivået på bankenes innskudds- og utlånsrenter avhenger i stor grad av nivået som Norges Bank setter på styringsrenten. Sentralbanken har signalisert at det kan bli aktuelt å sette renten ytterligere ned fra dagens nivå på 0,75 prosent.

– Slik vi nå vurderer utsiktene for norsk økonomi, kan styringsrenten bli satt ytterligere ned i løpet av det nærmeste året, uttalte sentralbanksjef Øystein Olsen i forbindelse med rentemøtet i september, der renten ble kuttet med 0,25 prosentpoeng til 0,75 prosent.

Venter prisvekst nær målet

Norges Bank setter renten med sikte på en stabil inflasjon på mellomlang sikt. Målet er at den årlige prisveksten skal være nær 2,5 prosent.

Norges Banks forventningsundersøkelse kan avsløre om sentrablanken klarer å forankre forventninger om nettopp en stabil utvikling i inflasjonen.

Undersøkelsen gjennomføres hvert kvartal blant fire grupper: husholdninger, økonomieksperter, partene i arbeidslivet og næringslivsledere.

De fire gruppene blir stilt et litt ulikt utvalg spørsmål om utviklingen i flere forhold i norsk økonomi. Felles for alle gruppene er at de blir spurt om sitt syn på lønns- og prisveksten.

Undersøkelsen for fjerde kvartal viser følgende forventninger til prisveksten om to år:

  • Økonomieksperter: 2,1 prosent
  • Partene i arbeidslivet: 2,3 prosent
  • Næringslivsledere: 2,8 prosent
  • Husholdningene: 3,3 prosent

Forventningene til lønnsveksten de neste 12 månedene er som følger:

  • Økonomieksperter: 2,6 prosent
  • Partene i arbeidslivet: 2,7 prosent
  • Næringslivsledere: 2,3 prosent
  • Husholdningene: 1,9 prosent

Færre eksperter tror på kronestyrkelse

I undersøkelsen svarer rundt 40 prosent av økonomiekspertene at de forventer sterkere krone om 12 måneder. Dette er en nedgang på 10 prosentpoeng fra undersøkelsen forrige kvartal.

26 prosent venter svakere krone om tolv måneder, mens 32 prosent venter omtrent uendret krone.

Les også: Høye lønninger kan gi nedbemanning i Innovasjon Norge

Asia i dag: 3500 prosent avkastning i aksjemarkedet

Kan hun ta livet av Spotify?(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.