Spekulasjoner om ytterligere lettelser fra Den europeiske sentralbanken ECB sendte euroen til det svakeste nivået på syv måneder onsdag, og valutaen skal videre ned, tror flere økonomer.

I neste uke avholder sentralbanksjef Mario Draghi og de andre rådsmedlemmene årets siste rentemøte i ECB. Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets mener rentemøtet torsdag i neste uke blir «svært spennende».

Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets.
Valutaanalytiker Camilla Viland i DNB Markets. (Foto: Thomas Haugersveen)

- Vi venter at sentralbanken vil kutte rentene med 10 basispunkter neste torsdag og samtidig både forlenge og øke verdipapirkjøpene med ytterligere 20 milliarder, til 80 milliarder hver måned. Dette vil trolig bidra til å svekke euroen, skriver hun i morgenrapporten.

Viland har merket seg at markedet allerede kan se ut til å ha tatt høyde for ytterligere økonomisk drahjelp fra sentralbanken, noe som eventuelt vil begrense en euro-svekkelse. Men hun legger ikke skjul på at Draghi kan overraske.

- Det er imidlertid verdt å merke seg at Draghi og den europeiske sentralbanken det siste året har hatt en tendens til å overgå markedenes forventninger, skriver valutaanalytikeren.

Dyrere for bankene

Draghi la vekt på nedsiden knyttet til vekst- og inflasjonsanslag under forrige rentemøte, hvor han ga klare signaler om at sentralbanken forbereder nye tiltak.

Onsdag florerte ryktene om at ECB nå diskuterer en miks av mer aggressive pengepolitiske tiltak i desember. Ifølge Reuters skal en såkalt «split-level rate» være oppe til vurdering.

- Det vil si at ECB kan gjøre det enda dyrere for de bankene som parkerer de største beløpene som innskudd i sentralbanken, forklarer økonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport.

Han nevner også at muligheten for at ECB kan kjøpe enda mer risikable papirer i jakten på å nå inflasjonsmålet på to prosent.

- Alt dette for å holde euroen svak og å få pengesirkulasjonen mer i gang, skriver Hov.

Flere verdipapirkjøp

Viland i DNB mener det mest aktuelle for sentralbanken enten vil være å øke og eller forlenge de månedlige verdipapirkjøpene.

- Men i oktober ga Draghi uttrykk for at også rentekutt er et aktuelt virkemiddel. Tidligere har ESB signalisert at gulvet for renten er nådd, men etter å ha samlet erfaringer fra andre land har sentralbanken nå revurdert dette, forklarer hun.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror en utvidelse av obligasjonskjøpene til papir med høyere risiko i tillegg til et to trinns-system for bankenes innskudd i ECB vil være effektivt for å presse rentene ned.

- Det vil gjøre det lettere å kutte denne laveste innskuddsrenten enda lenger ned i negativt territorium og dermed presse markedsrenten enda lavere, skriver han i morgenrapporten.

Prisen for en euro i norske kroner falt onsdag morgen, men korrigerte noe opp på ettermiddagen og over natten.

I skrivende stund koster en euro 9,19 kroner.

 

Les også: Høye lønninger kan gi nedbemanning i Innovasjon Norge

Asia i dag: 3500 prosent avkastning i aksjemarkedet

Kan hun ta livet av Spotify?

 

Se også:

Test av Porsche Macan:

Test av Porsche Macan
00:00
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.