Det er store avvik i bankenes anslag for veksten i norsk detaljhandel for oktober, som offentliggjøres fredag klokken 10.00.

Danske Bank Markets venter en økning på 0,7 prosent, og sier at dette riktignok er langt unna en konsumboom, men at en slik utvikling ville redusere risikoen for en mer alvorlig nedgang.

DNB Markets venter en forsiktig vekst på 0,2 prosent, etter en svak utvikling i tredje kvartal.

Viktige tall

«Forbrukstallene er viktige å følge med på, fordi det dersom det skulle vise seg at husholdningene blir mer forsiktige og øker sparing fremfor å bruke penger, kan veksten i norsk økonomi bli svakere enn hva vi nå ser for oss», skriver DNB i sin morgenrapport.

Detaljomsetningen, eksklusive motorkjøretøyer, ventes i gjennomsnitt å stige 0,8 prosent på månedsbasis i oktober 2015, målt med sesongjustert volumindeks, ifølge anslag fra fem makroøkonomer. Laveste anslag er 0,2 prosent, mens høyeste er 1,3 prosent.

Danske Bank betviler at detaljhandelen er så svak som nøkkeltallet tyder på, fordi bankens økonomer ikke sporer en slik utvikling i omsetningen i varehandelen.

«Tallene for den registrerte arbeidsledigheten, som kommer fra Nav i dag er også viktige. Både vi og konsensus venter at bruttoledigheten (som inkluderer de som er på arbeidsmarkedstiltak) har steget med 1.500 personer i november. Den ujusterte ledighetsraten er ventet uendret på 2,9 prosent», skriver DNB i sin morgenrapport.

Venter økning i arbeidsledigheten

Danske Bank venter samme ledighetsrate som DNB, og ser for seg en vekst i bruttoledigheten på 1.200-1.300 personer.

«Dette er bare marginalt høyere enn det Norges Bank forutså i sin pengepolitiske rapport i september, og vil derfor ikke påvirke sentralbankens rentebeslutning i desember», skriver Danske Bank.

Den registrerte ujusterte arbeidsledigheten ventes å være på 2,9 prosent av arbeidsstyrken i november, ifølge estimater fra seks økonomer.

Euro ligger an for sin lengste sammenhengende svekkelse mot yen siden den europeiske valutaen ble etablert i 1999, idet forventningene bygger seg opp om at Den europeiske sentralbank (ESB) på sitt møte torsdag vil overraske enkelte investorer med omfanget av sine stimuleringstiltak, skriver Bloomberg News.

Australia & New Zealand Banking Group anslår ifølge nyhetstjenesten at sentralbanksjef Mario Draghi vil måtte komme med minst 14 basispunkters kutt i renten, i tillegg til en utvidelse av sine kvantitative lettelsestiltak (QE) i markedet. Gjeldende innskuddsrente er på -0,2 prosent.

Noe svakere krone

Kronen er fredag morgen svekket med om lag to øre mot euro, til 9,2049, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs torsdag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med rundt halvannen øre, til 8,6716.

Euro er marginalt styrket til 1,0617 dollar, sammenlignet med kursen på 1,0610 dollar i New York sent onsdag kveld.

I løpet av onsdagen var euro nede i 1,0566 dollar, som er den svakeste kursen siden 14. april.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet torsdag på 1,453 prosent, mot 1,457 prosent onsdag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.