Dette letter på frykten for at forbrukerne skal stramme kraftig til i lys av svakere økonomiske utsikter, men utviklingen er fortsatt svak sett over tid. Det sier økonomer til TDN Finans fredag.

Shoppingen snur opp  og Laveste forbrukertillit siden 2007

Sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) offentliggjort fredag viste at den foreløpige volumindeksen for detaljhandel eksklusive motorvogner steg med 0,9 prosent på månedsbasis i oktober, mot ventet økning på 0,8 prosent ifølge konsensusestimat innhentet av TDN Finans.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier at de var spent på utviklingen i detaljhandelen fredag siden det har vært fall de to foregående månedene.

- Nå fikk vi en ganske markert innhenting i oktober, og det reduserer risikoen for et svikt i forbruket som ville hatt dårlige effekter inn på norsk økonomi, sier Haugland.

Ikke nok

Haugland sier at vi må se en større oppgang i forbruket for å reversere det svake inntrykket fra tredje kvartal.

- Frykten har vært at forbrukerne skal begynne å handle som de tilsynelatende føler seg. Slik sett er det litt beroligende at detaljhandelen kom såpass bra opp og var bedre enn ventet i november, sier sjeføkonom Stein Bruun i SEB.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets ventet en sterkere korreksjon opp i detaljhandelstallene etter svake tall i det siste.

- Utviklingen er egentlig ganske flat hvis man har et lengre perspektiv, sier han, og støttes av de andre økonomene.

Bruce viser blant annet til at detaljhandelen var ned 0,8 prosent forrige måned.

- Fortsatt er forbruksutviklingen vist i detaljhandelen ganske laber, sier Bruce.

- Det ser ut til at vareforbruket faller i fjerde kvartal, slik det gjorde i tredje kvartal, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank, og legger til at det ligger under Norges Banks implisitte bane.

Les også på DN.no:

Asia i dag: Laveste arbeidsledighet på 20 år – strammer inn forbruket

London-leilighet solgt for kvart milliard

Skjulte følelser dnPlus  (krever innlogging)

 

Se på DNtv:

Headhunternes heteste tips til jobbintervjuet
Se video
03:04
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.