- Jeg tror vi skal videre ned, men jeg tror ikke vi er langt unna bunnen. Jeg tror det blir svakt i store deler av 2016, men i 2017 kommer vi til å se bedring, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets.

Fredag kom det to nye tall som gir ytterligere litt informasjon om hvordan nedgangskonjunkturen utvikler seg:

  • Detaljomsetningen, som er et viktig mål på husholdningenes forbruk, steg igjen i oktober etter et kraftig fall måneden før
  • Registrert ledighet fra Nav økte med 500 personer, etter fem måneder på rad med økning på over 1000 nye ledige

Flere støtdempere

Syed mener utviklingen i både forbruk og ledighet illustrerer hvor godt støtdemperne i norsk økonomi har vist seg å fungere det siste halvannet året.

- Bufferne ser ut til å fungere, sier Syed og viser til at følgende støtdempere har bidratt til å dempe nedturen:

  • Kronen: Den norske valutaen er markert svekket mot våre viktigste handelspartnere de siste årene. Svakere krone gjør norske eksportbedrifter mer konkurransedyktige. Norske bedrifter som konkurrerer med importerte varer og tjenester blir også mer konkurransedyktige i hjemmemarkedet, siden importen blir dyrere.
  • Pengepolitikken: Renten er rekordlav og bidrar blant annet til lavere renteutgifter for personer og bedrifter som har gjennomført eller planlegger å gjøre investeringer. Samtidig påvirker også den lave renten husholdningenes valg når det gjelder sparing og forbruk.
  • Finanspolitikken: Er blitt mer ekspansiv og bidrar til å øke den offentlige etterspørselen i økonomien.
  • Kostnadskutt i oljesektoren: Bidrar til å gjøre selskapene mer konkurransedyktige.

Helt annet bilde

Alt i alt mener Syed at nedturen er blitt mildere enn vi strengt tatt kunne frykte.

Om noen for halvannet år siden hadde fortalt ham at oljeprisen skulle falle til 45 dollar fatet og at oljeinvesteringene skulle falle med 15 prosent i år og ti prosent neste år, hadde prognosen blitt langt dystrere for norsk økonomi enn det som faktisk har vist seg å bli tilfellet.

- Da skal jeg love deg at vi hadde tegnet et helt annet bilde for norsk økonomi enn det vi ser akkurat nå, sier Syed.

Han tror likevel at Norges Bank blir nødt til å kutte renten ytterligere. Utsikter til ytterligere lettelser i pengepolitikken i eurosonen kan tvinge frem rentekutt her hjemme for å holde kronen på dagens svake nivåer.

- Hvis en veldig viktig buffer i norsk økonomi ikke fungerer like sterkt, vil det rokke ved fundamentene i økonomien. Vi tåler ikke å ha en sterk krone, sier Syed.

Hvorvidt rentekuttet kommer allerede i desember tror han vil avhenge av sentralbankens egen undersøkelse blant norske bedrifter, Regionalt nettverk, og rentebeslutningen i Den europeiske sentralbanken ECB, som begge kommer neste uke.

Ikke avgjort

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken mener også Regionalt nettverk vil bli helt avgjørende for om sentralbanken velger å kutte renten i desember.

Han mener fredagens tall fra Nav bekrefter at utviklingen i arbeidsmarkedet er på linje med Norges Banks forventninger. Han viser til at sentralbanken typisk legger mer vekt på utviklingen i registrert ledighet fra Nav enn på ledighetstallene fra Arbeidskraftundersøeklsen, som nå er litt over sentralbankens prognose.

- Men vi tror Norges Bank er bekymret over den svake farten i forbruket, spesielt siden planlagt forbruk tenderer lavere. Vi fortsetter å tro på at Norges Bank holder renten i ro i desember, men vi er langt unna å karakterisere det som avgjort, skriver Hov i en oppdatering fra meglerhuset fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

- Skulle vi få se et negativt tall også i dag, vil varsellampene for alvor begynne å blinke

Vil styrke japansk økonomi med sosiale programmer

Asia i dag: Laveste arbeidsledighet på 20 år – strammer inn forbruket

Se DNTV: Headhunternes heteste tips til jobbintervjuet

Headhunternes heteste tips til jobbintervjuet
Se video
03:04
Publisert: