Regjeringen anslår nå et strukturelt, oljekorrigert underskudd på statsbudsjettet for 2015 på 168,2 milliarder kroner, mot anslaget på 167,2 milliarder kroner i Nasjonalbudsjettet for 2016. Det fremgår av Finansdepartementets proposisjon om ny saldering av statsbudsjettet for 2015, fremlagt fredag.

I meldingen viser departementet til at anslaget for bruk av olje- og fondsinntekter i 2015 er litt lavere enn ved revisjonen av 2015-budsjettet i mai, men noe høyere enn anslått i Nasjonalbudsjettet 2016.

«Økningen i strukturelt, oljekorrigert underskudd siden saldert budsjett skyldes lavere anslåtte strukturelle skatter og avgifter, mens høyere inntekter utenom skatt mv. trekker i motsatt retning. Utgiftene utenom renter og dagpenger mv. er samlet sett om lag uendret sammenlignet med saldert budsjett», heter det.

Bruker mindre enn handlingsregelen

Det anslåtte strukturelle, oljekorrigerte underskuddet i 2015 er 89,1 milliarder kroner under forventet realavkastning av Statens pensjonsfond utland, anslått til fire prosent av kapitalen i fondet ved inngangen til året. Underskuddet svarer til 2,6 prosent av fondskapitalen, opplyses det.

«Målt som andel av trend-BNP for Fastlands-Norge anslås det strukturelle, oljekorrigerte underskuddet å øke med 0,5 prosentpoeng fra 2014 til 2015. Dette angir den såkalte budsjettimpulsen, dvs. hvordan budsjettet påvirker etterspørselen i økonomien. Anslaget er om lag som i fjor høst», skriver departementet.

Les også på DN.no:

Asia i dag: Laveste arbeidsledighet på 20 år – strammer inn forbruket

London-leilighet solgt for kvart milliard

Skjulte følelser dnPlus  (krever innlogging)

 

Se på DNtv:

Headhunternes heteste tips til jobbintervjuet
Se video
03:04
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.