Veksten i Sveriges brutto nasjonalprodukt var overraskende sterk i tredje kvartal, viser tall fra Statistiska centralbyrån (SCB) mandag.

Veksten var på 3,9 prosent på årsbasis i kvartalet, mens det var ventet en vekst på 3,4 prosent, ifølge estimater innhentet av SME Direkt.

På kvartalsbasis var bnp opp 0,8 prosent, mens det var ventet en vekst på 0,4 prosent. I andre kvartal var veksten på 1,0 prosent sammenlignet med foregående kvartal, ifølge reviderte tall.

Svenskekronen styrkes i etterkant av publiseringen, blant annet mot norske kroner. 100 svenske kroner koster i skrivende stund 99,96 kroner. Tidligere på morgenen ble hundre svenske handlet til 99,40 kroner.

Svenskekronen styrkes også mot euro. En euro koster i skrivende stund 9,22 svenske kroner, mens den ble handlet til 9,26 kroner før tallene ble publisert.

Sterk forbruksvekst

Husholdningenes konsum var blant enkeltfaktorene som bidro til oppgangen. Veksten i husholdningenes konsumutgifter var sesongjustert på 0,7 prosent sammenlignet med kvartalet før. Ifølge SCB bidro dette til 0,3 prosentpoeng av bnp-veksten i tredje kvartal.

Faste bruttoinvesteringer bidro også med å løfte bnp-veksten med 0,3 prosentpoeng. Investeringene økte med 1,2 prosent sesongjustert sammenlignet med kvartalet før, opplyser SCB. Det var oppgang i bolig- og maskininvesteringene som bidro mest til investeringsveksten.

Eksporten økte med 2,1 prosent og bidro til å løfte bnp-veksten med 1,0 prosentpoeng. Importen steg også med 2,1 prosent og bidro til å trekke ned bnp-veksten med 0,9 prosentpoeng.

Bidrag til Sveriges bnp-vekst i tredje kvartal

(Sammenlignet med kvartalet før. Bidrag i prosentpoeng til samlet bnp-vekst)

Kilde: SCB

 

Les mer:

- Det brygger opp til storm i markedene

Nå kommer bankrobotene

- Usikker på om avtalen kommer til å være god nok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Slik lager du god treningsmat

 
Treningsmat: Green drink
Kokk Jonas Lundgren viser sine beste tips for sunn treningsmat. Her lager han en grønnsaksdrink.
03:16
Publisert: