Det Internasjonale Pengefondet (IMF) godkjenner yuan som internasjonal reservevaluta og tar yuanen inn i SDR-kurven, melder Marketwatch mandag.

Tidligere har kinesiske myndigheter har sagt seg villig til å støtte opp fondets egen valuta med kapital slik at IMF får større kapasitet til å hjelpe økonomier som har problemer. Forutsetningen har vært at den kinesiske valutaen inngår i IMF-valutaen «spesielle trekkrettigheter» (SDR).

IMF har ikke gjort endringer i SDR-kurven siden 1999, da euroen erstattet tyske mark og franske franc, skriver Bloomberg News.

Hvert femte år gjør IMF en vurdering av kurven. I 2010 mente fondet at yuanen ikke fylte de nødvendige kravene.

En viktig milepæl

Dette er en seier for Kina, som lenge har hatt som mål å la valutaen bli en reservevaluta på linje med dollar, euro og yen.

En reservevaluta, også kalt nøkkelvaluta, er en nasjonal valuta som blir benyttet som oppgjørsmiddel i internasjonal handel og ved internasjonale transaksjoner. Den amerikanske dollar regnes som den viktigste reservevalutaen.

Ifølge IMF-sjef Christine Lagarde er dette en viktig milepæl for Kina på vei inn i verdensøkonomien.

Det ventes at godkjennelsen av yuan som reservevaluta vil øke interessen for kinesiske verdipapirer og investeringer.

Lagarde ga sin fulle støtte til forslaget for om lag to uker siden. Da indikerte USA at de ikke hadde motforestillinger til at yuanen skulle inngå i valutakurven.

Forbedre det eksisterende pengesystemet

I fem år har Kina lagt grunnlaget for en internasjonalisering av yuanen. Med dette vil kinesiske eksportører slippe å gå via amerikanske dollar eller euro, og heller få oppgjør i kinesiske yuan.

I 2014 ble det foretatt oppgjør på over 1300 milliarder kroner i kinesiske yuan.

Den kinesiske sentralbanken har tidligere uttrykt at inkluderingen av yuan i SDR-kurven vil styrke representativiteten og tiltrekningen til SDR. Den mener det vil forbedre det eksisterende pengesystemet i Kina.

Forbi yenen

DN har tidligere skrevet at den kinesiske valutaen har gått forbi japanske yen i popularitet. I oktober ble yuanen verdens fjerde største handelsvaluta.

Yuanen er den nest mest populære valutaen som benyttes for å utstede «remburs» (letter of credit) – en betalingsform hvor banker stiller garantier mellom kjøper og selger – bak amerikanske dollar. Yuanen stod for nesten ti prosent.

Norske kroner er verdens 13. mest benyttede valuta i internasjonal handel, med en andel på 0,66 prosent i august. Dette ned fra 0,8 prosent i januar 2014.

Ved inngangen til fjoråret lå den kinesiske valutaen på en syvende plass. Da var den bak både japanske yen og australske / kanadiske dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

NHO: Flyseteavgiften vil føre til tap av flere tusen norske arbeidsplasser

Regjeringspartiene tar æren for asylnedgang

- Skjer det noe, så får det mye, mye større utslag

Se DNTV: - Prøvde alt jeg kom over

– Prøvde alt jeg kom over
Isabel er 32 år gammel og narkoman. Hun begynte å ruse seg bare 10–11 år gammel.
02:26
Publisert: