Onsdag la DNB Markets og Nordea Markets frem oppdaterte prognoser for norsk økonomi.

Meglerhusene mener den kraftige tilstrømningen av asylsøkere løfter veksten, målt i bruttonasjonalprodukt for fastlands-Norge, i 2016. Dette fastslo også Statistisk Sentralbyrå (SSB) nylig.

I beregningene fra SSB forutsettes det at dagens flyktninger først er klare for det norske arbeidsmarkedet fra 2017. I denne sammenheng understreker sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets viktigheten av integrering.

- Dette er det eneste svaret dersom du skal unngå det man kan kalle andre- og tredjegenerasjonsproblemer, sier han til DN.

- Selv tenker jeg at hvis du behandler flyktningene som en ressurs, er det også større sannsynlighet for at de blir en ressurs, sier Dørum.

- Må inn i lavproduktivt virke

DNB Markets viser til anslag om at det kommer 33.000 asylsøkere til Norge i år, 22.000 til neste år og 11.000 i 2018.

- Når vi ser dette i prosent av arbeidsstyrken i Norge, og opp mot det vi har hatt av arbeidsinnvandring de siste årene, så er tallene veldig små, sier Dørum.

Han legger riktignok ikke skjul på at det er knyttet stor usikkerhet til utviklingen fremover.

- Videre er det vanskelig å ikke se for seg at denne arbeidskraften må inn i lavproduktivt virke. Du kan ikke omgjøre en flykning fra Syria til en gjennomsnittlig norsk arbeidstaker over natten, sier Dørum.

- Ett alternativ er å la dem gå på trygd, men jeg tror den beste løsningen er å subsidiere inn i mer ordinære jobber. Kortsiktig er forskjellene på de to alternativene mest sannsynlig små. Langsiktig vil det første alternativet være veldig dårlig, sier han.

Ingen «make or break»

Nordea Markets skriver i sin ferske konjunkturrapport at asylstrømmen i første omgang blir en ekspansiv impuls.

- Videre er det knyttet usikkerhet til hvor mange som blir bosatt - og det vil helt sikkert være krevende å få disse ut i arbeidslivet raskt, sier meglerhusets sjeføkonom Kjetil Olsen til DN.

- Det kan ha en betydning for arbeidsledigheten etter hvert. Her er egentlig alt usikkert, men slik beregningene er nå skal rundt 30.000 bosettes rundt 2018. I den forstand er det ikke veldig dramatisk - eller noen «make or break» for velferdsstaten, sier Olsen.

Les også:

Sjeføkonom: Kan bli en massiv krone-styrkelse

Se DNtv: Løpervennlig lunsj #winningfood

Winning food 2: Lun rødbetsalat på en seng av ruccola
Profesjonell løper Ingvill Måkestad Bovim og komiker og treningsentusiast Nils-Ingar Aadne lager rødbetsalat.
04:36
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.