Det er stor usikkerhet blant økonomene om Norges Bank holder renten uendret eller setter den ned på rentemøtet i neste uke.

11 av 20 økonomer tror at Norges Bank vil vente med rentekuttet til mars 2016 og holde styringsrenten uendret. Det viser estimater innhentet av TDN Finans.

Samtlige venter at styringsrenten skal videre ned, mens ni økonomer tror Norges Bank kutter renten nå.

Seniorøkonom Kyrre Aaamdal i DNB Markets tror det seneste oljeprisfallet kan gjøre utsiktene såpass svake at det vil påvirke rentesettingen denne gangen.

Han tror ikke sentralbanken venter med å kutte til mars.

- Norges Bank vil unngå å komme i en situasjon der de blir oppfattet som «å være litt bakpå», ifølge Aamdal.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank har kommet til en annen konklusjon.

- Vi erkjenner at Norges Bank har vært urolig for finansiell stabilitet, og så lenge både boligprisveksten og gjeldsveksten er høyere enn inntektsveksten så skal man være forsiktig med å kutte renten, begrunner Andreassen.

Norges Bank offentliggjør rentebeslutningen og «Pengepolitisk rapport 4» torsdag 17. desember klokken 10. Styringsrenten er avgjørende blant annet for bankenes fastsettelse av sine lånerenter.

Dårligere enn antatt

JP Morgan tror også Norges Bank vil være villig til å vurdere effekten av lavere oljepris på fastlandsøkonomien før sentralbanken kutter renten, og derfor venter med rentekutt denne gangen.

«Men vi vil ikke være overrasket dersom Norges Banks beslutter å kutte renten proaktivt, som den har gjort tidligere», skriver JP Morgan i en oppdatering.

I september kuttet sentralbanken styringsrenten til 0,75 og signaliserte at der ville den bli liggende ut året - gitt at utviklingen var i tråd med forventningene.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener oljeprisen kan gi påskudd til rentekutt, men tror styringsrenten holdes i ro enn så lenge.
Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank mener oljeprisen kan gi påskudd til rentekutt, men tror styringsrenten holdes i ro enn så lenge. (Foto: Thomas Haugersveen)

Andreassen i Swedbank viser til at den økonomiske utviklingen ikke har vært verre enn hva sentralbanken la til grunn da, men påpeker at oljeprisen kan gi et påskudd til rentekutt.

- Vi venter at økonomien kommer til å svekke seg mer enn Norges Bank har sett for seg, men etter mye diskusjon har vi konkludert med at de står over rentekuttet denne gangen, sier Andreassen.

Den siste uken har prisen for nordsjøolje falt kraftig, og nådd de laveste nivåene siden finanskrisen i 2008.

Stor usikkerhet

Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets er usikker på om det seneste fallet i oljeprisen er stort nok til å utløse et rentekutt.

I likhet med Andreassen har han konkludert med at det ikke er det.

Han viser til at oljeprisen hadde falt med rundt 40 dollar fatet da Norges Bank kom med et proaktivt kutt i desember ifjor, og 18 dollar før de kuttet renten i september i år.

Siden forrige rentemøte har oljeprisen falt ni dollar fatet.

- Siden det er desember, og markedet er volatilt, er det vanskelig å vite hva den fundamentale oljeprisen er. Det gjør det litt mer usikkert, og vi tror Norges Bank vil si at de usikre på om oljeprisfallet er varig og at de vil se an til mars, sier Jullum.

Sjeføkonomen viser til at det bare er en uke siden Opec-møtet.

Kan ikke vente

Handelsbanken Capital Markets har lenge ventet at Norges Bank ville kutte styringsrenten i mars.

Men gitt den seneste utviklingen, tror de at det blir for lenge for sentralbanken å vente, og at de kutter styringsrenten i desember i stedet.

- Hvis de kutter renten nå, vil de også åpne døren for et nytt rentekutt, fortrinnsvis på juni-møtet, sier seniorøkonom Marius Hov i Handelsbanken Capital Markets til TDN Finans.

Hov viser til at markedet priser opp mot to rentekutt før sommeren.

Citi mener Norges Bank er villig til å se gjennom at inflasjonen overgår målet på kort sikt og heller fokusere på vurdere effektene oljenedturen har på Fastlands-økonomien.

«Med utsikter til ytterligere pengepolitiske lettelser fra Den europeiske sentralbanken, venter vi et rentekutt i fjerde kvartal 2015 og ytterligere ett kutt i andre kvartal 2016, men vi venter ikke at de ender opp med negativ styringsrente», skriver Citi i en oppdatering.

- Vi tror at Norges Bank vil holde renten uendret, men forbli duete i kommentarene, sier økonom Marcus Gedai i Morgan Stanley til TDN Finans.

 

Les også: Nye Apple TV: Slik den skal være

- I dette landet har aksjemarkedet steget 236 prosent i år

- Mange er ansatt på rene ringevikar-kontrakter og jobber langt mer enn det som er akseptert

Se også:

Sjokolade for klima:

Sjokolade for klima
Med isbjørner og sjokolade kjemper de sivile organisasjonene med å få fokus for sine syn under klimaforhandlingene i Paris.
01:35
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.