Mandag faller oljeprisen til nye bunnivåer. På et tidspunkt ble prisen for et fat med nordsjøoljen Brent notert til 36,05 dollar, det laveste siden 2004.

Prisfallet fører til at den norske kronen svekkes mot alle de store valutaene.

- Det er et tynt marked og ingen vil ha norske kroner nå når oljeprisen er så lav, sier valutaanalytiker Camilla Viland til DN.

Mandag morgen fikk du en euro for 9,49 kroner, mens du midt på dagen mandag må ut med 9,57 kroner for en euro. Ved 15-tiden reverseres bevegelsen noe, og i skrivende stund koster en euro 9,55 kroner.

Også mot dollaren og pundet er kronen svekket. I løpet av dagen har dollaren blitt åtte øre dyrere og pundet koster nesten ti øre mer enn mandag morgen.

Følg utviklingen i valutakursene her.

Frykter oljeprisen kan bli enda lavere

Viland viser til at selv om oljeprisen har steget noe i løpet av mandagen, har kronen fortsatt i svakere retning.

- Prisen er fortsatt såpass lav. I og med at det har vært en nedadgående tendens i oljeprisen de siste ukene frykter nok mange at det den kan gå lenger ned også, sier Viland, og understreker: 

- Det er ingen som ønsker å ha kroner nå.

Hun ser ikke bort i fra at kronen vil svekkes videre.

- Det nivået mange av aktørene ser på nå er 9,60 mot euroen. Kursen har ofte snudd på de nivåene tidligere, sier Viland.

Usikkerhet

Etter at Norges Bank besluttet å ikke kutte renten i forrige uke, ble kronen styrket mot alle valutaer. Hele styrkningen er imidlertid borte nå.

Sentralbankens rentebane åpner for to rentekutt til neste år. Dette mener flere valutaanalytikere legger til grunn for enda et turbulent år for kronen.

- Dette betyr at vi kan se en krone som fortsatt er i limbo ut neste år også, sa valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets til DN etter rentemøtet.

Valutastrateg Nils Kristian Knudsen pekte på at det er så mye usikkerhet knyttet til utviklingen i norsk økonomi.

- Jeg tror vi går inn i 2016 på samme måte som vi har avsluttet 2015. Kronen som sådan har ikke blitt noe tryggere plassering, sa Knudsen til DN torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Bøndene vil ha igjen for bortfall av eksportstøtte

Sverige knuser oss på musikkinntekter

Nå snur dollarkursen

Se DNTV: Søstrene Fredriksen på julelunsj

Søstrene Fredriksen på julelunsj
Døtrene Kathrine og Cecilie hastet forbi fremmøtt presse, da de ankom farens tradisjonsrike julejunsj på Theatercaféen i Oslo.
00:26
Publisert: