Tirsdag er det duket for flere nøkkeltall.

- Viktigst på dagens agenda er utvilsomt flashestimatet for prisveksten i eurosonen i desember, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i morgenrapporten tirsdag.

Dette tallet publiseres klokken 11 og forteller om den underliggende utviklingen i prisveksten for eurosonen.

Dørum venter at den samlede inflasjonen vil ta seg opp, fordi virkningene av oljeprisfallet høsten og vinteren 2014/15 da forsvinner ut av tallene.

- Vi ser for oss en konsumprisvekst på 0,8 prosent i første kvartal i år, og det dobbelte av dette om ett år, forklarer Dørum.

Kan dempe veksten

Han har imidlertid funnet et tall som kan dempe kjerneprisveksten, og dermed også stemningen i Den europeiske sentralbanken (ECB).

Mandag ble nemlig flash-estimatet for tysk prisvekst sluppet. Dette havnet på 0,2 prosent, under forventningene på 0,4 prosent.

- Det setter døren på gløtt for en negativ overraskelse også i dag, mener Dørum.

I tillegg er prisveksten på andre varer blitt trukket opp av en svakere euro. Det betyr at når virkningene av eurofallet forsvinner, kan kjerneinflasjonen avta fra dagens lave 0,9 prosent.

- Hvis ikke kjerneprisveksten kommer opp, kan ESB skyte en hvit pil etter inflasjonsmålet sitt, forklarer Dørum.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets ser også en fare for at gårsdagens tyske skuffelse kan påvirke eurotallene negativt.

- Inflasjonsutviklingen i Tyskland kan tyde på at det er nedsiderisiko til konsensusforventningen for inflasjonen i eurosonen samlet, skriver hun i morgenrapporten.

Ett norsk nøkkeltall

Ellers var det tirsdag duket for norsk innkjøpssjefsindeks (PMI).

Denne viste at norske innkjøpssjefer melder om ytterligere nedgang i desember, fra 47,5 i november, til 46,8 i desember.

- Ordreindeksen er denne gangen en sterk bidragsyter til nedgangen i norsk PMI. Det er spesielt hjemmemarkedet som utgjør nedgangen, og derved er en effekt av lavere aktivitet innen olje- og gassvirksomheten, kommenterer Svein-Egil Hoberg i Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk (NIMA).

Analysesjef Erik Bruce i Nordea Markets mente på forhånd at PMI-tallet kunne skape bevegelser dersom det avvek mye fra forrige gangs 47.6.

Han vil holde et øye med utviklingen.

- Vi kommer til å følge industriproduksjonen i november nøyere, sier Bruce i sin morgenrapport om tallet som publiseres fredag klokken 10:00.

 

Les også: Asia i dag: Vil gjeninnføre samuraimetoder i Japan

Fra flopp til tv-topp

Slik kan den gordiske it-knuten løses

 

Se DNtv:

Se verdensmesteren forklare: Slik gjenkjenner du god kvalitetskaffe

Slik gjenkjenner du god kvalitetskaffe
Kaffe er ikke bare kaffe.
02:46
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.