Siden sommeren 2014 har oljeprisen falt fra rundt 115 dollar til 33 dollar fatet torsdag formiddag. Prisen er nå på det laveste nivået på 11 år.

Sammen med fallende oljeinvesteringer har oljeprisraset ført til usikre utsikter for norsk økonomi. Bransjepolitisk direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri mener utsiktene er langt verre enn mange ser for seg akkurat nå.

- Det blir et blodbad. Det blir bare verre. Det blir verre enn mange tror og det blir verre enn alle modellene som forvaltningen greier å estimere. De skjønner ingenting. Jeg tror det blir ganske ille. Dessverre, sier Sunde til DN på NHOs årskonferanse i Oslo torsdag.

- Hva skal vi gjøre?

- Det er ikke så mye vi kan gjøre. Oljesektoren blir jo bygget ned. Det er veldig ubehagelig i seg selv. Alle de andre positive effektene av lav kronekurs ser vi ikke så mye til på kort sikt siden det er et så enormt prispress internasjonalt. Men det skjer en gradvis omstilling. Både bedriftene og arbeidstagerne er mye mer omstillingsdyktige enn man er klar over, sier Norsk Industri-direktøren.

- Det skjer en endring av både bedrifter og folk inn mot sektorer der det fremdeles er litt trykk. Og det er derfor ledigheten ikke går så mye opp, sier han.

- Hva skjer med ledigheten videre?

- Den kommer til å øke i hele 2016. De som tror vi får et skifte i økonomien i 2016, slik som både NHO og regjeringen tror på, har jeg ikke noe tro på. Det kommer til å bli verre inn i 2017, sier Sunde.

- Krevende omstilling

Finansminister Siv Jensen (Frp) understreker at de siste dagenes prisfall ikke endrer på regjeringens prognoser.

- Når vi lager prognoser for norsk økonomi så baserer vi oss på ingen måte på kortsiktige svingninger i oljeprisen. Vi forsøker å ha et litt mer langsiktig perspektiv. De siste dagers prisfall er ikke det vi legger til grunn, sier Jensen til DN.

Hun er likevel klar på at Norge er i endring.

- Vi er inne i en krevende omstilling, den er varig, den er strukturell og den kommer til å kreve mye. Det er særlig Sør- og Vestlandet som merker dette hardest, men det slår inn i mange ulike næringer. Det kommer til å kreve mye av oss alle sammen fremover.

- Men siden dette er et varig skift så kan vi ikke belage oss på at dette kommer tilbake til slik det var. Vi må skape nye, lønnsomme, skattebetalende bedrifter i andre deler av norsk økonomi. Det tar tid. Derfor er det bra at partene reiser seg og tar ansvar sammen med norske myndigheter. Det kommer til å kreve en del av oss i tiden fremover, sier Jensen.

Les mer fra årskonferansen:

Nå samles Norges elite i Oslo: - Det er Øya-festival for politikere og samfunnsengasjerte folk

- Flere faktorer som truer  

Les også:

Erna vil ikke forby Uber

Frykter nye klasseskiller

Finansministeren vurderer hurtigutvalg om Uber og Airbnb

Se DNtv: Dette er Hydro-sjefens største frykt

Dette er Hydro-sjefens største frykt
- Jeg frykter at ting går for fort, at omstillingen blir så krevende at mange bedrifter ikke klarer å følge med, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro på NHOs årskonferanse om framtidens arbeidsmarked.
02:15
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.