Økt arbeidsledighet og lavere inntektsvekst vil føre til fall i boligprisene dersom oljeprisen blir liggende på 35 dollar fatet frem til og med 2018.

Det skriver DNB Markets i en oppdatert halvårsrapport onsdag.

Seniorøkonomene Knut Magnussen og Kyrre Aamdal har i et nedsidescenario sett på hva konsekvensen kan bli for Norge hvis oljeprisen holder seg lav i lang tid. Oljeprisen er i skrivende stund 31,50 dollar fatet.

Konklusjonen er ikke like krisepreget som mange kanskje frykter:

- Lavere renter og nedgang i boligbyggingen vil bremse fallet. Vi venter derfor at boligprisene kan avta fem prosent i løpet av 2017 og 2018 om oljeprisen blir liggende på 35 dollar per fat, forklarer de i rapporten.

Rekordhøy ledighet

Beregningene til meglerhuset for nedsidescenariet viser samlet sett at en oljepris på 35 dollar per fat ikke gir fall i norsk verdiskaping.

Men fordi økonomien er eksponert mot petroleumssektoren, kan en slik lav oljepris føre til lengre periode med aktivitetsvekst «til dels godt under» potensialet, ifølge økonomene.

- Det vil i så fall kunne bringe arbeidsledigheten opp til det høyeste nivået siden Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) ble etablert i 1972, skriver de.

Venter prisfall

DNB mener i midlertid at det mest sannsynlige scenariet fremover er en oljepris på 55 dollar fatet og dermed en økning i boligprisene på to prosent totalt i 2016.

Først fra høsten 2016, videre gjennom 2017 og inn i 2018 venter meglerhuset nedgang i boligprisene.

- Boligprisene anslås å avta med rundt to prosent årlig i 2017 og 2018, for så å stige litt i 2019, anslår seniorøkonomene.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.
Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets. (Foto: Mikaela Berg)
 

Avviser kollaps

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets mener også det er mindre sannsynlig at boligprisene vil kollapse - selv med en oljepris på 35 dollar fatet.

- Vi har ikke gjort en fullstendig analyse av dette, men i forhold til boligmarkedet er to ting viktige: renten og arbeidsledigheten, sier han til DN.

Dersom oljeprisen blir liggende lavt lenge, vil styringsrenten nedjusteres ytterligere, påpeker sjeføkonomen. Olsen konstaterer også at ledigheten så langt har holdt seg relativt lav - med økning i oljefylkene og nedgang enkelte andre steder.

- Hvis trenden som har vært fortsetter, er det derfor ikke gitt at boligmarkedet totalt sett ramler sammen, mener han.

Fremover venter Nordea moderat vekst i norske boligpriser, med økning på tre prosent i 2016 og to prosent i 2017.

 

Les også: Advarer mot Kina-pessimister

Knallsterke tall fra Kina

Sluttpakker kan være pensjonsfeller

 

Se DNtv:

- Den knappe faktoren i oljebransjen om dagen er ikke penger, men gode, lønnsomme prosjekter:

- Den knappe faktoren i oljebransjen om dagen er ikke penger, men gode lønnsomme prosjekter
DNs kommentator Bård Bjerkholt om Statoils utbetaling av milliardutbytte til eierne i krisetider.
02:10
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.