Aktiviteten i norske industribedrifter steg i januar til de høyeste nivåene på ti måneder, ifølge innkjøpssjefindeksen norsk PMI.

Fremdeles uteblir veksten, men nå er fallet langt mindre enn tidligere, påepeker sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets.

- Det er oppløftende i den forstand at det er en stabilisering, og at ikke det blir verre og verre i et raskere tempo, sier han til DN.

Faktisk kan det verste være over, mener Jullum.

- Det er for tidlig å si at veksten er igang i industrien. Men jeg tror vi kan begynne å bli nokså sikre på at trenden har snudd, mener han og sikter til utviklingen i den tremåneders glidende trenden i PMI-tallene.

- Den viser at bunnen ble nådd omtrent i august, da industrien var ned mot 43, sier Jullum.

Dette stemmer også bra med bildet av oljeinvesteringene som falt mest i slutten av 2014 og inn i første halvår av 2015.

Sverdrup-arbeidet igang

Tradisjonen med et såkalt julerally for oljeprisen uteble i fjor. I stedet nådde prisen for et fat nordsjøolje nye bunnivåer. En slik bevegelse vil normalt påvirke industriaktiviteten den påfølgende måneden.

- Vi var spente på om dette vil slå ut i store, negative fall i januar. Men det har det ikke gjort, sier Jullum som har utarbeidet PMI-tallene.

Det kan det være flere forklaringer på, mener han.

- Det ene er at indeksen melder feil. Er det derimot substans i dette, kan det være vi ser effekten av at aktiviteten i ordrene som ble levert til Johan Sverdrup fra Statoil i andre halvdel av 2015 har kommet i arbeid. Arbeidet med stålunderstellet startet mandag 4. januar, forklarer sjeføkonomen.

Han er spent på tall for industriproduksjonen for desember som kommer fredag denne uken.

- Hvis den kommer ut med en normalkorreksjon etter en ganske bra november, så vil de tallene også vise at fallet i industriproduksjonen i fjerde kvartal var betydelig mindre enn i andre kvartal. Så det er omtrent det samme bildet du ser, mener Jullum.

Sjefanalytiker Erica Blomgren i SEB.
Sjefanalytiker Erica Blomgren i SEB. (Foto: Gorm K. Gaare)

 

Sjefanalytiker Erica Blomgren i SEB støtter teorien om at vi kan ha lagt det verste bak oss.

- Hvis du ser på utviklingen de tre siste månedene mot de tre foregående, har det snudd, sier hun.

Blomgren legger imidlertid til at meglerhuset kun vektlegger PMI-tallene i begrenset grad.

- Historisk sett har det vært en veldig dårlig, kortsiktig måling. Vi fokuserer mer på de kvartalsvise tallene fra Statistisk sentralbyrå, sier Blomgren.

Hun påpeker at PMI-oppgangen i januar først og fremst skyldtes en markant økning i antallet nye ordre.

- Det i seg selv er en veldig volatil komponent i indeksen, mener sjefanalytikeren.

- Slik dere tolker det, kan vi være over det verste?

- Både ja og nei. Det er helt klart at tilvirkningsindustrien fortsatt sliter. Industriproduksjonen var veldig svak gjennom hele fjoråret. Den siste kvartalsvise sentimentsindikatoren, viser at sentimentet i tilvirkingssektoren fremdeles er negativ. Men faktisk produksjon har siden sommeren vært svakere enn hva tilvirkningssektoren skulle tilsi. Det i seg selv kan indikere at selv om industriproduksjonen fortsetter å falle, så er det største fallet bak oss, tror Blomgren.

 

Les også: Nå ser det litt lysere ut for industrien

Norsk gründer får 1,5 mrd. for teknologiselskap

Arve Juritzen stiller som advokat i egen rettssak

 

Se DNtv:

Bli med på smakingen av Burgund-slippet:

Bli med på smakingen av Burgund-slippet
Ingen steder i verden finnes viner med så stor personlighet som i Burgund. Snart fylles Vinmonopolets spesialbutikker med 2013-årgangen.
01:25
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.