Tirsdag får vi svaret på hvordan norsk økonomi utviklet seg helt mot slutten av fjoråret når Statistisk sentralbyrå legger frem bnp-tall for fjerde kvartal.

Både Norges Bank og analytikerkorpset venter en kvartalsvis vekst på svært moderate 0,1 prosent i fastlands-bnp.

- Fastlands-bnp nær null, men moderat positivt, bør ha liten innvirkning i markedet. Det er imidlertid en klar risiko for at vi ender opp med fallende produksjon. I så fall kan markedsreaksjonen bli sterkere, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i en oppdatering fra Nordea Markets.

Lav vekst kan gi lavere rente

For Norges Bank vil det trolig ha mindre betydning om tallet kommer inn på den positive eller negative siden, så lenge det er nær null, mener sjefanalytikeren.

- Men for tiden er veksten selvfølgelig viktig for Norges Bank og jo lavere den er desto lavere vil rentebanen bli, skriver Bruce.

Han mener det store spørsmålet er i hvor stor grad tjenesteytende næringer er blitt rammet av nedgangen i oljesektoren.

Selv tror han at tjenestekonsumet holder seg bedre oppe enn vareforbruket, som de siste månedene er preget av at svak krone gir kraftig prisvekst i importvarer.

- Varekonsum holdes igjen av en skarp oppgang i prisene. Tjenesteforbruket bør på den andre siden holde seg bedre oppe på grunn av moderat prisvekst, skriver Bruce i oppdateringen.

Venter sidelengs utvikling

Økonomene i Danske Bank Markets venter nullvekst i fastlands-bnp i fjerde kvartal.

- Veksten i privatforbruket økte litt i fjerde kvartal og offentlig etterspørsel og boliginvesteringer holder fortsatt stand. Til gjengjeld har bedriftsinvesteringene trolig fortsatt å falle og vi vet at nettoeksporten vil gi et klart negativt bidrag til bnp i fjerde kvartal, skriver meglerhusets økonomer i en oppdatering denne uken.

Også Danske Bank-økonomene peker på at det er usikkerhet rundt utviklingen i tjenestekonsumet.

- Som vanlig betyr manglende data at det er stor usikkerhet rundt utviklingen i den relativt store tjenestesektoren, men en kryssjekk med både sysselsettings- og ledighetsutviklingen indikerer et nivå omkring nullvekst.

- Holder dette, vil bnp-veksten i fjerde kvartal være noe svakere enn Norges Bank har forventet og peke i retning av en rentenedsettelse i mars, heter det i oppdateringen fra Danske Bank Markets.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Norsk nese­oppfinnelse nær milliardgevinst

Oljeanalytiker: - Meget skeptisk til de neste ukene  

Se DNtv: Ingvar Ambjørnsen: - Når døden kryper på, vil jeg vende hjem til Norge

- Når døden kryper på, vil jeg vende hjem til Norge
Ingvar Ambjørnsen mener han er blitt sabotert av forlaget. Når han nå har skrevet nytt manus, gir han det rett til publikum.
01:45
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.