Industriproduksjonen i Norge økte med 0,7 prosent i februar sammenlignet med måneden før, viser sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå torsdag.

På forhånd var det ventet uendret utvikling, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

- En korreksjon

Oppgangen i februar kommer etter en overraskende kraftig nedgang på 1,0 prosent måneden før.

- Oppgangen må først og fremst ses på som en korreksjon etter fallet i januar og ikke en tegn på at industriaktiviteten er i ferd med å ta seg opp, skriver sjeføkonom Frank Jullum i en oppdatering fra Danske Bank Markets torsdag.

- Når det er sagt bekrefter tallene våre forventninger om at fallet i industriproduksjonen er i ferd med å avta, skriver sjeføkonomen.

Han mener utviklingen etter årets to første måneder indikerer at produksjonen vil falle med rundt én prosent samlet i første kvartal.

- Dette bør være forenlig med en moderat vekst i fastlands-bnp i første kvartal slik både vi og Norges Bank forventer, skriver Jullum.

- Tallene endrer derfor ikke våre forventninger om at renten holdes i ro til over sommeren, legger han til.

Bedring i flere næringer

Oppgangen i februar skyldes hovedsaklig bedre utvikling innen næringsgruppene gummi, plast og mineralsk industri, der en bred oppgang innenfor flere undergrupper i næringen forklarer veksten, skriver SSB i en melding.

Trelast- og trevareindustri, samt papir- og papirvareindustri, bidrar også til oppgangen.

En nedgang innenfor maskinindustrien på 5,1 prosent trakk ned den totale veksten. «Lavere produksjon hos noen toneangivende produsenter forklarer mye av nedgangen», konstaterer SSB.

Nedgang på tremånedersbasis

I perioden mellom desember og februar har produksjonen falt med  1,1 prosent sammenlignet med tremånedersperioden før.

«Lav aktivitet blant leverandører til olje- og gassektoren forklarer mye av nedgangen vi fremdeles ser og henger sammen med den reduserte investeringsaktiviteten i norsk olje og gassektor», skriver SSB.

Maskinindustrien falt med 4,9 prosent, mens maskinreparasjon og -installasjon falt med 7,0 prosent i denne perioden. Det var også nedgang innen bygging av skip og oljeplattformer og i metallvareindustrien.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Asia i dag: Kinas vanskelige dilemmaer

Nederlandsk nei til EU-avtalen med Ukraina

 

Gjør seg klar til ti timer med staking
For ti måneder siden brakk han ryggen. I helgen går han Nordenskiöldsloppet, et 220 km ultraløp på ski
02:29
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.