Norske industriledere melder om videre produksjonsnedgang i første kvartal 2016. Også dette kvartalet var det særlig den svake utviklingen hos produsenter av investeringsvarer som drev nedgangen, ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB).

«De generelle forventningene til andre kvartal er negative blant storparten av industrilederne», skriver statistikkbyrået.

- Det er fortsatt klar negativ vekst, men ikke fullt så dramatisk som i første del av 2015. Oljeinvesteringene faller mindre, og produksjonsveksten er ikke like negativ, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Han tror likevel vi må vente en god stund før den svake trenden i norsk industri skal snu:

- Det er ikke på vei til å snu nå, og bunnen ligger fortsatt foran oss. Tallene er ikke overraskende, og er i tråd med trenden vi har sett tidligere, sier han.

«Lenge til» det snur

SSBs konjunkturbarometer for første kvartal 2016 viser en nedgang i samlet industriproduksjon sammenlignet med fjerde kvartal i 2015.

«Det er særlig produsenter av investeringsvarer som har hatt lavere industriproduksjon, og dermed trakk ned industrien samlet sett. Det er fremdeles den lave aktiviteten hos leverandører til olje- og gassektoren som har bidratt til nedgangen», skriver statistikkbyrået.

Sammensatt konjunkturindikator for industrien var i første kvartal 2016 på -7,3 og har gått opp fra -8,1 i foregående kvartal.

- Det er lenge til det skal snu. Gitt de prognosene vi har nå tror jeg vi må vente til 2018 eller 2019 før denne utviklingen vil flate ut sier han.

Da de samme tallene ble rapportert i januar i år, tydet det på Enda mørkere utsikter for norsk industri.

- Ser ut som det har bunnet ut

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener på side at konjunkturbarometeret ser bedre ut.

- Det ser ut som det har bunnet ut. Det er i tråd med forventningene, sier han til DN.

Bruce viser til at det fortsatt er nedgang i industrien, på grunn av oljesmellen.

- Men nedturen blir ikke noe kraftigere, understreker han.

Ifølge ham er det fortsatt svakt i industrien, samt nedgang i produksjonen. Han tror imidlertid ikke det vil bli et sterkere fall fremover.

Rammer olje og gass

Ifølge barometeret falt den samlede ordrebeholdningen i første kvartal i år. Det var nedgang i både hjemme- og eksportmarkedet.

«Redusert ordretilgang hos produsenter av investeringsvarer bidrar mest til den totale nedgangen i industrien, noe som særlig rammer leverandører til olje- og gassektoren.», ifølge SSB.

Venter tøffe tider

«De generelle bedømmelsene av utsiktene for andre kvartal 2016 er totalt sett negative, og dette har vært tilfellet i seks kvartaler på rad.», skriver SSB.

Ifølge statistikkbyrået melder norske bedriftslederne om at vedtatte investeringsplaner nedjusteres samtidig som tilgangen av nye ordrer og ordrebeholdningen ventes å falle. Det er også klare forventninger til et videre fall i sysselsettingen.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Pyramidespill på kinesisk: Vilt pengeforbruk og pene ansatte

Tirsdag fikk alle de 2.000 ansatte 1,2 millioner av sjefen  

Kåret Oslos ti dårligste spisesteder: Vurderer søksmål mot Nettavisen dnPlus  (DN+)

Advarer mot «uholdbart» og verdensomspennende oljeunderskudd

Fredag: Dere omfattes ikke av nedbemanning Tirsdag: Inntil 50 må gå

Anbefalt av DNtv:
Slik blir den nye terminalen på Gardermoen
Om et år kan du ankomme nye terminal nord på Gardermoen. Bygget preges av moderne arkitektur og nye tanker for hvordan samme terminalbygg kan brukes for både innenlands- og utenlandspassasjerer.
01:51
Publisert:

Westerdals tilbyr tidligere elever 40-62.000 kroner på konto før sommeren
Westerdals tilbyr 50 millioner kroner til tidligere studenter som har betalt for mye skolepenger. Det tilsvarer 60 prosent av det de har betalt for mye.
02:36
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»: En finansthriller der 58 milliarder kroner står på spill.

&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Statistisk_sentralbyr%C3%A5" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Norge" relevance="0.4"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Industri" relevance="0.2"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.