- I dag er det fire norske begivenheter på kalenderen, skriver analysesjef Erik Bruce i Nordea Markets i morgenrapporten fredag og refererer til kredittvekst i mars, Norges Banks kronekjøp i mai, registrert arbeidsledighet og en miniutgave av regionalt nettverk.

Torsdag publiserte Statistisk sentralbyrå Arbeidskraftundersøkelsen (AKU) som viste at 130.000 nordmenn var arbeidsløse i februar.

Dette var lavere enn ventet, og valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets tror dagens melding fra Arbeids- og velferdsetaten (NAV) kan gi et klarere bilde.

- Tallene for registrert ledighet kan kaste lys over hvorvidt ledighetsoppgangen er i ferd med å stanse, slik AKU-tallene tyder på. Hva bedriftene forteller Norges Bank i ringerunden i regionalt nettverk er viktig informasjon før rentemøtet i mai, skriver han i sin morgenrapport om dagens hendelser.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.
Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Bruce mener det er for tidlig å tro at arbeidsledighetstoppen er nådd.

- De siste månedene har registret ledighet endret seg lite og kommer dagens april tall inn på linje med marstallet vil det reise sprømålet om toppen er nådd. Vi synes det er litt tidlig, skriver han.

Neppe ferdig

Dette begrunner han med at oljerelaterte næringer neppe er ferdig med oppsigelser.

Dette tror analysesjefen igjen vil gi ringvirkninger inn i blant annet byggevirksomhet og handel på Vestlandet.

- NAVs egen tall for meldte oppsigelser og permitteringer ligger fortsatt ganske høyt. At utviklingen i resten av landet skal blir så sterk at ledigheten likevel ikke øker virker vel optimistisk, mener Bruce.

Han venter en sesongjustert økning på 500 personer.

- Svinger betydelig

Også sjeføkonom Kari Due-Andresen venter at ledigheten vil fortsette å stige, men tror likevel færre nordmenn mistet jobben i april.

- Veksten i registrert ledighet var gjennom fjoråret svært langsom, og vi venter en fortsettelse av denne gradvise økningen videre framover i år. Den ujusterte ledighetsraten svinger imidlertid betydelig fra måned til måned som følge av sesongmessige svingninger, og for april regner vi med at den ujusterte ledighetsraten falt til 3,2 prosent fra 3,3 prosent i mars, skriver hun.

Konsensusforventningen er at ledigheten holdt seg uendret på 3,3 prosent i april.

 

Les også: Telenor-topper går av

Inkassoboom i oljebeltet

Asia i dag: Historisk fall for smarttelefonsalget

 

Se DNtv:

Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet:

Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet
Vi lot to medlemmer av Holmenkollen Cykleklubb konkurrere om hvem som kom først til Tryvann. En på elsykkel og den andre på landeveissykkel. Se hvordan det gikk.
02:02
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.