73 bedrifter som rapporterer til Norges Bank har ikke støtt på store overraskelser siden februar. Det viser Norges Banks intervjurunde med det regionale nettverket, skriver sentralbanken å sine nettsider.

- Denne utviklingen er ganske som ventet, og tyder på utsikter til fortsatt nullvekst i Norges økonomi på kvartalsvis basis, sier seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Svakere enn Norges Bank ventet

- Norges Banks prognoser ligger høyere enn tallene vi ser nå. Så er dette et svakere bilde av Norges økonomi enn Norges Bank har tegnet opp, sier han.

Når du kombinerer dette med en ledighet som er litt lavere enn ventet, vil nok Norges Bank si at utviklingen i norsk økonomi er om lag som de har ventet seg, sier Gonsholt Hov.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank ser ingen store endringer i hva Regionalt nettverk meldte i februar.

- Det var en liten økning i aktiviteten, den var nesten ikke synlig. Men det var ikke videre oppbremsing. Den lille bedringen ble bekreftet nå i mars Det er ikke noe stort omslag, men det føyes inn i bildet av at ting finner feste, mener Andreassen. ​

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets sier at signalene underbygger den stagnasjonen vi har sett i økonomien det seneste halvåret.

- Bedriftene opplever at det vedvarer og kommer til å fortsette. Dette er omtrent det samme som i februar, og det er ingen endringer i utsiktene slik bedriftene rapporterer nå, sier Aamdal til TDN Finans.

Fredag kom også ferske arbeidsledighetstall for april som viser at 85 500 personer er registrert som helt ledige hos Nav. Det er 5800 flere enn for ett år siden. Arbeidsledigheten er nå på 3,1 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,9 prosent i april i fjor. Tallene viste også et fall på 1.000 person sist måned.

Men senioranalytikeren uttrykker selv noe skepsis til ledighetstallene, og mener de ikke nødvendigvis er positive selv om ledigheten faller.

- Det kan bety at arbeidsstyrken faller, og da må vi være forsiktige med å si at dette ser bra ut.

Endrer ikke rentebildet

Aamdal mener at dagens tall ikke gir Norges Bank grunnlag for å endre rentebildet.

- Det regionale nettverket gir ingen nye opplysninger og understøtter at vekstbildet er svakt. Det ser ikke ut som vi får et umiddelbart oppsving. Det at det er såpass svakt gjør at det kan ligge litt på nedsiden av forventningene, men vi vet ikke helt hva de tenker. Alt i alt er det noenlunde i tråd med Norges Bank og danner ikke grunnlag for noen endring i rentebildet, sier Aamdal til TDN Finans.

Samtlige regioner deltok og 73 bedrifter fra privat sektor ble intervjuet i Norges Banks undersøkelse. Bedriftene ble spurt om utviklingen i produksjonen siden februar.

I årets første ringerunde i februar ventet bedriftene i Regionalt nettverk om lag uendret produksjonsnivå det neste halve året.

«Informasjonen innhentet i slutten av april indikerer at aktiviteten samlet sett har utviklet seg om lag som bedriftene så for seg i februar. Forventningene til produksjonsveksten fremover er lite endret fra februar», skriver Norges Bank.

Da Norges Bank tok pulsen på produksjonen i mars tydet mye på tøffe tider: Norges Banks pulsmåler: Full brems i norsk økonomi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.