Tusen færre nordmenn ble arbeidsledige i april, viser sesongjusterte tall fra Arbeids- og velferdsetaten (NAV) fredag.

Arbeidsledigheten er nå på 3,1 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,9 prosent i april i fjor.

- Det er mye bedre enn det vi ventet for tre eller seks måneder siden. Hos Nav har ikke den samlede ledigheten steget siden månedsskiftet, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank.

Fortsatt stiger ledigheten langs oljekysten. Men utenom dette øker antallet ledige stillinger på Nav, forklarer han.

Utelukker ikke oppgang

Vestfold og Rogaland er de eneste fylkene med oppgang i ledigheten i  april, ifølge Navs tall.

Aust-Agder, Sogn og Fjordane og Østfold hadde størst nedgang i ledigheten i april, justert for normale sesongvariasjoner.

- Vi har jo ikke sett noen økning utenfor oljelandet. Jo flere måneder Nav ikke fanger opp at ledigheten har steget, jo mer åpenbart er det at det skjer noe bra, mener Andreassen.

- Alt i alt er arbeidsmarkedet faktisk lyspunktet i Norge i dag, at vi ikke får den økningen i ledigheten som mange fryktet, legger han til.

- Betyr det at toppen er nådd og at ledigheten er på vei ned igjen?

- Jeg tviler på det. Men vi kan på ingen måte utelukke det, sier sjeføkonomen etter å ha dratt litt på det.

Fremover vil oljeinvesteringene sannsynligvis falle noe mer, men dette vil ikke få store følger for arbeidsledigheten, tror Andreassen som mener riggmarkedet vil slite mest.

- Mye er gjort unna. Den nedgangen som nå kommer, rammer områder som gir lite utslag i arbeidsmarkedsutviklingen i Norge. Det er mye på leteboring og rigg, altså offshorerederiene. Vi tror at ledigheten vil stige mer i oljeriket, sier han.

- Stresser ikke med rentekutt

Veksten i innenlandsk gjeldsvekst var svakere i april, meldte Statistisk Sentralbyrå (SSB) fredag.

Husholdningene øker gjelden med en takt som ligger klart raskere enn inntektene deres stiger, forklarer Andreassen.

Dette, sammen med et «sprekt» boligmarked og fallende arbeidsledighet, mener han taler for at sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank ikke vil kutte mer ui styringsrenten, tror Andreassen.

- Per i dag ville jeg ikke ha satt mye penger på at Norges Bank vil kutte mer. Det er en endring. For noen få måneder tilbake trodde vi at Norges Bank ville gå til null. Men det at arbeidsmarkedet holder seg, er åpenbart et argument for at sentralbanken ikke stresser med å kutte, mener han.

«Går ikke opp»

Senioranalytiker Marius Gonsholt Hov uttrykker på sin side noe skepsis til ledighetstallene, og mener de ikke nødvendigvis er positive selv om ledigheten faller.

- Vi må være forsiktige med å si at dette ser bra ut. Det går ikke helt opp at bedrifter skal ansette flere når det er nullvekst i økonomien, sier han og viser til resultatene fra Norges Banks regionale nettverk som også ble offentliggjort fredag.

Senioranalytikeren viser til Statistisk Sentralbyrås oversikt over antall ledige stillinger, som ifølge han viser en «helt klart negativ trend».

- Folk trekker seg ut av arbeidsmarkedet, som kan være et uttrykk for at arbeidsmarkedet er krevende. Det gjelder på tvers av mange bransjer, sier han.

Han tror det vil føre til at resultatene vil bli mer i tråd med Norges Banks forventinger.

- Når du kombinerer resultatene fra Regoinalt Nettverk med en ledighet som er litt lavere enn ventet, vil nok Norges Bank si at utviklingen i norsk økonomi er om lag som de har ventet seg, sier Gonsholt Hov.

- Men det er et vanskelig arbeidsmarked nå, selv om ledigheten har stoppet å stige, sier han.

Les også: Eksperter advarer: Sverige på vei mot dyp krise

Baksaas gransket egne direktører

- Burde ha forvisset meg om at Baksaas var kjent med saken

 

Se DNtv:

Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet:

Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.