– Vekstanslaget for Norge har svekket seg, skriver EU-kommisjonen i sin vårprognose for europeisk økonomi.

Ekspertene i Brussel ser for seg en norsk vekst i brutto nasjonalprodukt på 1,2 prosent i år. Prognosene ligger med det godt under EUs ventede vekst på 1,8 prosent og er satt ned fra vinterprognosen i februar. Da anslo Kommisjonen den norske BNP-veksten i år til 1,5 prosent.

For neste år lyder anslaget en vekst på 1,7 prosent.

– Svakhet i offshoresektoren sprer seg gradvis til fastlandsøkonomien, heter det i den norske delen av vårrapporten som ble lagt fram i Brussel tirsdag.

Selv om det private forbruket holdt seg relativt høyt i 2015, frykter EU-ekspertene at fallende forbrukertillit, stigende ledighet og større usikkerhet skal legge en demper på det norske forbruket fremover.

Også i vinter pekte Kommisjonen på flere risikofaktorer for Norge. En av dem var boligmarkedet, som preges av høye priser og høy belåning blant boligkjøperne.

I den nye rapporten påpekes det også på at Norges Bank igjen har senket renta på grunn av labrere utsikter, selv om inflasjonen ligger over målet om 2,5 prosent. Kommisjonen ser også for seg stigende norsk ledighet til et tall på 4,7 prosent neste år.

Les også: Sammenbrudd om pensjon i statsoppgjøret

Goldman Sachs har ikke tro på DNO

Sjeføkonom: Kan se ut som oljeprisoppgangen kom litt for tidlig

Nå koster dollaren under åtte kroner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Clinton vil sette Bill i arbeid
Hillary Clinton vil få fart på det amerikanske jobbmarkedet, med hjelp fra ektemannen Bill.
00:50
Publisert: