Dollaren har gjort et comeback etter å ha svekket seg til det svakeste nivået mot kronen siden juli ifjor tidligere denne uken.

I løpet av to dager har dollaren blitt om lag 15 øre dyrere for nordmenn. Fredag formiddag koster en dollar 8,20 kroner.

Dollaren ligger fredag morgen an for sin første uke med oppgang mot alle 16 andre hovedvalutaer siden midten av mars, skriver TDN Finans.

Dette er bildet før amerikanske arbeidsmarkedstall for april offentliggjøres fredag, med en indikasjon av om USAs økonomi er sterk nok til å tåle en renteheving fra sentralbanken Federal Reserve, skriver Bloomberg News, ifølge TDN Finans.

Følg valutakursene med DN Investor

Flere representanter for den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) har i løpet av de siste dagene antydet at en mulig renteheving kan bli drøftet på Feds rentemøte i juni.

Arbeidsmarkedsrapport

Fredag ettermiddag kommer nye tall som kan påvirke Feds rentebeslutning.

- I dag er det duket for månedens viktigste nøkkeltall, som er sysselsettingen i USA (non-farm payrolls), skriver seniorøkonom Ole André Kjennerud i DNB Markets i fredagens morgenrapport fra meglerhuset.

I mars overrasket veksten i arbeidsmarkedet positivt, da det ble skapt 215.000 nye jobber.

Fredag er det ventet en jobbvekst på 202.000 i april. DNB Markets venter imidlertid en sysselsettingsvekst på 220.000.

- Det skyldes til dels antall førstegangssøkende, som har holdt seg nær de laveste nivåene siden begynnelsen av 1970-tallet. I tillegg var det bedring i sysselsettingsindeksen i både industri- og tjeneste-ISM, skriver Kjennerud.

Venter økt lønnsvekst

Analytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets venter at arbeidsmarkedsrapporten vil vise at arbeidsmarkedet fortsatt strammes til.

I likhet med konsensus venter meglerhuset at det ble skapt 200.000 nye jobber i april.

- Det er litt lavere enn i mars da 215-tusen ble sysselsatt, men fortsatt godt over hva som skal til for å bringe arbeidsledigheten videre ned, skriver Saltvedt.

- I tråd med dette venter vi at ledigheten faller til 4,9 prosent og at lønnsveksten stiger til 2,4 prosent fra 2,3 prosent i mars, legger hun til. 

- Blandet bilde

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov mener informasjonen som har kommet siden forrige arbeidsmarkedsrapport har vært noe blandet.

- Det er et litt blandet bilde inn mot dagens payrolls. Men øvrig informasjon støtter i det minste forventningen om at BNP-veksten skal opp igjen i andre kvartal, skriver Hov i fredagens morgenrapport.

Han viser til at rentekomiteen i USA har sett noe i gjennom den svake BNP-veksten i første kvartal, og oppfattet denen som mer midlertidig og tilfeldig.

Hov mener imidlertid det foreløpig ikke ligger an til et friskt oppsving i veksten.

- Merk at den ferske oppdateringen fra Atlanta Fed sin modell (4.mai) antyder en BNP-vekst på kun 1,7 prosent i andre kvartal, regnet som årlig rate. Det er lavere enn normalveksteni USA, som anslås til å være rundt to prosent, skriver Hov.

Arbeidsmarkedsrapporten offentliggjøres klokken 14.30 fredag. Følg med på DN.no.

Følg markedet på DN Investor

DNs eksklusive dekning av skatteforliket:

Her kan du lese DNs nye oljeserie: Oljekrisen - Er den over? (DN+)

Anbefalt av DNtv:
Fortvilte Utøyanaboer: – Vi må leve i et minnesmerke
Maria Holtane-Berge er en av de nærmeste naboene til det planlagte Utøya-minnesmerke på Sørbråten. Hun og familien fortviler etter at regjeringen har bestemt at minnestedet skal plasseres her til tross for store protester fra naboer.
04:37
Publisert:

Sanders kjemper videre
Bernie Sanders innkasserte seieren i Indiana og understreker at den også har gitt det ekstra skyvet valgkampen hans trenger for å komme helt til målstreken.
01:00
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hvor høye må lederlønningene bli før Oljefondet sier stopp? Dette fikk vi ikke svar på i Telenors Vimpelcom-rapport. Og Terje Erikstad har tatt en reise tilbake til 1980-tallet for å gi svaret på hvorfor det ikke blir full krise denne gangen. &lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Fed" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:USA" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Rente" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:FOMC" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Dollar" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Arbeidsmarkedet" relevance="1.0"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</em></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.