13 av 14 økonomer venter at styringsrenten holdes uendret på 0,50 prosent i mai.

De fleste venter imidlertid at renten blir satt ned i løpet av året, i tråd med Norges Banks rentebane fra mars, viser estimater innhentet av TDN Finans.

I mars opplyste Norges Bank at slik de vurderte utsiktene, kan styringsrenten bli satt ytterligere ned i løpet av året.

Hovedstyret kunne den gang ikke utelukke at styringsrenten blir negativ dersom norsk økonomi blir utsatt for nye store forstyrrelser.

TDN Finans har spurt 14 økonomer hva de venter at Norges Bank gjør ved sitt rentemøte i neste uke. Kun Eika Gruppen venter at sentralbanken kutter renten til 0,25 prosent torsdag.

«Vent og se»-holdning

Norges Bank ventes å ha en «vent og se»-tilnærming i mai, mener økonomer, og viser til at den informasjonen som har kommet siden forrige møte har vært i tråd med forventningene.

«Vår vurdering av nøkkeltallene impliserer liten grunn til at Norges Bank skal handle på dette tidspunktet. Vi venter at Norges Bank vil ha en «vent og se»-holdning og vurdere de makroøkonomiske utsiktene på møtet i juni», skriver Goldman Sachs i en oppdatering, og viser til at sentralbanken i forbindelse med juni-møtet legger frem ny pengepolitisk rapport.

- Jeg tror de har et ønske om å gjenta at rentebudskapet fra mars ligger fast, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til TDN Finans.

Sjeføkonom Stein Bruun i SEB venter også en «vent og se»-holdning.

Venter ytterligere lettelser

Flere av økonomene TDN Finans har snakket med venter ytterligere pengepolitiske lettelser fra Norges Bank fremover.

Blant disse er makroanalytiker Kim Blindbæk i Sydbank som venter et nytt rentekutt i september på grunn utfordringene den lave oljeprisen fortsetter å skape for norsk økonomi.

Handelsbanken Capital Markets holder på sin prognose om at det kommer et rentekutt i juni, og at styringsrenten blir satt til null innen utgangen av året.

Meglerhuset presiserer imidlertid at det kommer mye ny informasjon før juni-møtet, som BNP-tall og regionalt nettverk.

- Liten grunn til å reagere nå

DNB Markets venter ingen renteendring nå, og heller ingen signaler om endringer i juni.

- Riktignok har kronen styrket seg i forhold til Norges Banks anslag, men oljeprisen har også steget mer enn anslått. Oljeprisoppgangen forklarer noe av kronestyrkelsen. Dessuten har rentedifferansen til utlandet blitt litt større enn den var foran mars-møtet, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til TDN Finans.

Aamdal viser til at Norges Bank ikke legger frem noen ny rentebane nå, og at de ved slike mellommøter bruker å holde fast ved tidligere anslag.

- Utviklingen i nøkkeltallene er trolig i hovedsak som ventet, men det er ikke veldig mye ny informasjon som har kommet frem. Dermed er det liten grunn til å reagere nå eller å gi signaler om avvik fra rentebanen som ble lagt frem i mars, sier han.

DNB Markets venter at Norges Bank setter renten ned til 0,25 prosent i september, som er tråd med Norges Banks egne anslag og tett på markedets prising i øyeblikket.

- Vi venter at Norges Bank vil holde renten på dette nivået de neste tre årene, sier Aamdal.

Rentebeslutningen blir offentliggjort torsdag 12. mai klokken 10:00. Følg med på DN.no. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hold deg oppdatert med DN Investor

Les også på DN.no:

Asia i dag: Kan bli Asias siste mirakeløkonomi

Ikke bare små leiligheter selges til ville priser: - Vi opplever stor etterspørsel i dette markedet

Dette betyr det for Norge dersom Trump blir president

Har du sett denne?

- Oljefondet alene kan ikke gjøre noe med lønnsnivået i verdens største selskaper
Det er også usikkert om de bør gjøre det, sier DNs kommentator Bård Bjerkholt. Bare uker etter at Oljefondet stemte for å gi BP-sjef Bob Dudley 164 millioner i lønn, varslet Oljefondets leder Yngve Slyngstad at fondet skal vurdere høye lederlønner.
02:26
Publisert: