Konsumprisindeksen (KPI) steg 0,3 prosent fra mars til april. Tolvmånedersendringen i KPI var 3,2 prosent i april.

På årsbasis steg kjerneinflasjonen (KPI-JAE) med 3,3 prosent. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) tirsdag.

- Tallene viser at det fortsatt er høy inflasjon. Inflasjon på 3,3 prosent er himla mye høyere enn inflasjonsmålet, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets til DN.

Inflasjonsmålet til Norges Bank er på 2,5 prosent. Den høye inflasjonen kan ifølge Syed få negative konsekvenser for norsk økonomi.

- Høy inflasjon er en negativ ting i lengden, sier han.

Syed trekker frem at inflasjonsmålet er der for at norske bedrifter og husholdninger skal kunne ha en forventning hvordan prisstigningen skal bli fremover.

KPI-indeksen viser endringer i prisene på varer og tjenester som kjøpes av husholdninger. Den prosentvise endringen i konsumprisindeksen brukes ofte som etmål på inflasjonen i Norge.

Tror kroneeffekten «dør ut»

- Det er velkomment om inflasjonen kommer ned. Og det tror jeg den også vil, etter hvert som den positive kroneeffekten dør ut i løpet av året, sier Syed.

Sjeføkonomen påpeker at det også finnes også positive sider med høy inflasjon.

- Det har en ekstra stimulerende effekt for norsk økonomi, ved at realrenten blir negativ, sier Syed.

Påvirker ikke Norges Bank

Denne uken er det rentemøte i Norges Bank, men disse tallene vil ikke påvirke beslutningen på det møtet i det hele tatt, ifølge økonomene.

- Jeg venter en uendret rente på denne ukens møte. Nesten uansett hvilket tall som hadde kommet ville det nok ikke påvirket utfallet av møtet. Jeg tror kuttet kommer i høst, sier Syed.

Han får støtte fra seniorøkonom Marius Hov i Handelsbanken.

- Avviket er for lite til at det får noen betydning for rentebanen, sier Hov som  legger til at KPI-tallene var som forventet.

I likhet med Syed venter også Hov at den positive kroneeffekten vil «dø ut» i løpet av året.

- Prisveksten på importerte konsumvarer har vært såpass stor at den har bidratt til å holde kjerneinflasjonen noe over målet til Norges bank. Det skyldes kronesvekkelsen vi har bak oss. Vi må imidlertid regne med at denne prisveksten holder seg høy litt til, men at effekten vil dø gradvis ut når vi kommer ut i andre halvår, avslutter seniorøkonom Hov.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Defa-milliardær Terje Eidsvig plasserte nesten 100 millioner dollar i skatteparadis. Han ba selv om en skattesjekk: Hadde familieselskap i Panama dnPlus (DN+)

Dette er alle lekkasjene fra revidert nasjonalbudsjett

Fem øyer er nå fullstendig slukt av havet

- Trump fortjener respekt  

Asia i dag: Valgskred for «Dirty Duterte»  

Anbefalt av DNtv:
Advokaten som forsynte seg av klientmidlene
Aage Mjeldheim var advokaten som brøt loven. Nå jobber han som privatetterforsker. – Fra å være kongen på haugen, datt jeg ned i en svart avgrunn, sier han.
05:54
Publisert:

Her har de aldri har lagd mer bunadssølv enn nå
Mens mange bedrifter på Vestlandet sier opp folk har familiebedriften Sylvsmidja på Voss ansatt flere nye gullsmeder det siste året. Også de nye nordmennene i Oslo har begynt å gå med bunad, forteller sølvsmed Trond Johansen.
01:31
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hvor høye må lederlønningene bli før Oljefondet sier stopp? Dette fikk vi ikke svar på i Telenors Vimpelcom-rapport. Og Terje Erikstad har tatt en reise tilbake til 1980-tallet for å gi svaret på hvorfor det ikke blir full krise denne gangen. &lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;p &gt;&lt;em&gt;DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg &lt;a href="https://www.dn.no/kundeservice/min-side#nyhetsbrev"&gt;her&lt;/a&gt;.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="paid"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;field name="fbfeed"&gt;false&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Statistisk_sentralbyr%C3%A5" relevance="1.0"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:%C3%98konomi" relevance="0.4"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</em></p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.