Torsdag formiddag fikk finansminister Siv Jensen overlevert IMFs rapport om norsk økonomi og økonomisk politikk.

Ekspertene i Det internasjonale pengefondet (IMF) deler regjeringens vurdering av at veksten i norsk økonomi vil ta seg opp neste år og at ledigheten også vil gå ned i 2017.

Samtidig peker de på fem risikofaktorer som kan gjøre at utviklingen blir verre enn ventet:

  • Lavere vekst enn ventet internasjonalt kan presse oljeprisen ned, noe som vil gi Norge en enda hardere smell enn oljeprisfallet så langt har sørget for.
  • En kollaps i bolig- og eiendomsprisene kan gi en bratt nedgang i forbruk og boliginvesteringer, som igjen kan gi problemer for bedriftenes lønnsomhet og i neste omgang gi tap for bankene. IMF peker på at et boligprisfall kan komme for eksempel som følge av nye negative sjokk fra olje- og gassektoren, økte renter eller et kraftig stemningsskifte i husholdningssektoren.
  • Ny uro i internasjonale finansmarkeder kan gi likviditetsskvis og økte innlånskostnader for bankene.
  • Hvis omstillingen bort fra olje tar for lang tid, kan arbeidsledigheten bli liggende høy lenge. Det vil føre til at inntekter og forbruk holdes nede, som igjen vil bety svakere vekst og økt ledighet.
  • Økt antall flykninger kan legge press på offentlige finanser og øke strukturell ledighet.

For å minimere problemene ved det økte antallet flyktninger er det avgjørende at de som kommer, integreres raskt i det norske arbeidsmarkedet, ifølge IMF.

Selv om Norge, ifølge IMF, er blant de beste på integreringspolitikk, mener ekspertene det er rom for å speede opp integreringsprosessen og gjøre den mer effektiv. For eksempel anbefaler de å gjøre integrasjonsprogrammet mer orientert mot arbeid.

 

LES OGSÅ OM:

 

Oppblåste timer i advokatbransjen: 129 advokater tok for høyt salær dnPlus

Søkte jobben som visesentralbanksjef: – Presset på for at jeg skulle trekke søknaden dnPlus

Dramatisk fall presser prisene: Rekordfå boliger til salgs dnPlus  (+)

Leger sier de jobber 924 årsverk gratis dnPlus (+)

Selvaag-brødrene rydder opp: - Kan krangle så busta fyker dnPlus (+)

 

 

SE PÅ DNTV:

Smeller ansiktet i asfalten i 55 kilometer i timen
Martin Hoff ble fraktet bort til flere dager på sykehuset etter det fæle fallet i Skien. Halvannen uke senere er oppsummeringen at han hadde griseflaks.
01:08
Publisert:

Fire kule ting med Jaguars suv
Jaguars første suv, F-Pace, har en rekke positive egenskaper. Her er fire av dem.
01:36
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.