Torsdag la Norges Bank frem sin Forventningsundersøkelse for andre kvartal.

Økonomenes forventninger til årslønnsveksten for 2016 er på 2,3 prosent, opp 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Ventet gjennomsnittlig årslønnsvekst for 2016 blant partene i arbeidslivet er på 2,4 prosent, uendret fra forrige kvartal.

Næringslivslederne venter en lønnsvekst i egen bedrift for inneværende år på 2,2 prosent, en nedgang på 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Ventet lønns- og pensjonsutvikling de neste 12 månedene blant husholdningene er på 1,9 prosent, opp 0,3 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Slik tror de lønnsveksten din blir

Partene i arbeidslivet venter en gjennomsnittlig årslønnsvekst for 2016 på 2,4 prosent, uendret fra forrige kvartal.

Arbeidsgiverorganisasjoner venter en gjennomsnittlig årslønnsvekst for 2016 på 2,3 prosent, uendret fra forrige kvartal.

Arbeidstakerorganisasjoner venter en gjennomsnittlig årslønnsvekst for 2016 på 2,5 prosent, en nedgang på 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.

For 2017 venter partene i arbeidslivet en gjennomsnittlig årslønnsvekst på 2,5 prosent, opp 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Arbeidsgiverorganisasjoner venter en årslønnsvekst for 2017 på 2,4 prosent, opp 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal. Arbeidstakerorganisasjoner venter en årslønnsvekstfor 2017 på 2,5 prosent, en nedgang på 0,2 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Partene i arbeidslivet venter en gjennomsnittlig årslønnsvekst om 5 år på 3,0 prosent, en nedgang på 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Undersøkelsen er utført av Epinion, på oppdrag fra Norges Bank, og viser kvartalsvise forventningsundersøkelser i Norge om inflasjons-, lønns-, valutakurs- og renteutviklingen blant økonomer i finansnæringen og akademia, partene i arbeidslivet, næringslivsledere og husholdninger.

Tror på reviderte forventninger

- Vi legger særlig vekt på på partene i arbeidslivets forventninger til lønnsvekst, skriver Handelsbanken Capital Markets i sin morgenrapport torsdag.

- Vi i Handelsbanken venter at Norges Bank blir nødt til å revidere ned sine forventninger til lønnsvekst for å være mer i tråd med hva partene i arbeidslivet venter, og Norges Banks kommentarer etter siste rentemøte trekker også i den retningen, skriver Handelsbanken Capital Markets i morgenrapporten.

- Om noe tror vi lønnsveksten i Norge i tiden som kommer heller tvinges ned mot rater som er mer vanlige hos våre naboland og handelspartnere, det vil si ned mot to prosent, skriver Handelsbanken.

Les også:


Asia i dag: Alibaba under etterforskning  
Oljeprisen over 50 dollar
Selger hytte til 21 mill. uten megler

Anbefalt av DNtv:
Episode 1: Sunniva på vei mot Norseman
Sunniva (35) har et helt spesielt mål når hun skal delta i Norseman for første gang
02:05
Publisert:

Dette er alt som er igjen etter angrepet mot Taliban-lederen
Afghanske myndigheter bekreftet søndag at Taliban-leder mulla Akhtar Mansour er død. Angrepet vil trolig gjøre det vanskelig å få i gang fredssamtaler med opprørsbevegelsen. USAs utenriksminister John Kerry, forsvarer angrepet.
00:49
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Vil én avgift snu opp ned på norsk flytrafikk til utlandet? Kan Martin Kolbergs engasjement dra ned prisen på Telenor og andre statseide selskaper? Og bør laksefesten på børsen bety mer oppdrett i norske fjorder?

 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.