Torsdag fikk vi bekreftet det mange allerede hadde spådd: Oljeselskapene planlegger å kutte ytterligere i oljeinvesteringene også neste år.

Selskapene anslår en nedgang i investeringene på 15 prosent i år og ytterligere syv prosent neste år.

Men selv om fallet ser ut til å bremse opp, er det ingen grunn for Norges Bank å slappe av, argumenterer sjeføkonom Kjetil Olsen i morgenrapporten fra Nordea Markets:

- Nedturen i oljesektoren er langt fra over, konstaterer Olsen.

Kan ikke droppe rentekutt

Et svakere fall i investeringene neste år vil riktignok kunne gi en viss oppgang i veksten i norsk økonomi dersom resten av økonomien holder seg oppe, påpeker han.

- Men det ligger inne i både våre og Norges Banks anslag, og for at vi skal få en oppgang i veksten trenger vi en fortsatt svak krone. Og for å hindre en for stor styrking av kronen, må nok Norges Bank pent finne seg i å senke renten ytterligere som den har sagt den skal, selv om den kanskje egentlig ikke vil, skriver Olsen.

Oljeprisen betyr mindre

I rentemarkedet er det imidlertid liten tro på et nytt rentekutt. Ifølge Olsen prises det bare inn rundt 20 til 30 prosents sannsynlighet for at renten vil bli satt ned til 0,25 prosent i september.

Ifølge sjeføkonomen ser det ut til at markedet legger høyere oljepris til grunn for sin forventning om at det ikke er spesielt sannsynlig med et kutt.

Olsen mener imidlertid at oljeprisen har lite å si for utviklingen i norsk økonomi på mellomlang sikt:

- Gårsdagens investeringstelling viser ganske klart at oljeselskapene vil fortsette å kutte både i år og neste år uansett om oljeprisen er 40 eller 50 dollar. Så trolig har ikke oljeprisen all verdens å si for økonomien de neste par årene.

- Men det har kronen, og den er allerede tre prosent sterkere enn i Norges Banks anslag for mars.  Vi tror derfor markedet nå tar feil! skriver Olsen.

Sjeføkonomen er derfor overbevist om at Norges Bank kommer til å levere september-kuttet som er indikert i sentralbankens rentebane.

- Ikke ny informasjon

Økonomene i Handelsbanken Capital Markets mener også at investeringstellingen er på linje med Norges Banks egne anslag og at den i seg selv ikke gir grunn til å tro at Norges Bank skal avvike fra sin opprinnelige renteplan.  

- På marginen kan vi kanskje si at den siste investeringstellingen er svakere enn hva  Norges Bank har lagt til grunn. Men dette blir å ta for hardt i. For det første er det usikkerhet knyttet til estimatene i investeringstellingen, og anslagene til Norges Bank er uansett innenfor slingringsmonnet, konkluderer sjeføkonom Kari Due-Andresen og seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i morgenrapporten fra Handelsbanken fredag.

- Kort oppsummert fortsetter fallet i oljeinvesteringene, men utviklingen er i tråd med de forutsetningene som allerede er innarbeidet i Norges Banks rentebane. Dermed gir ikke den siste tellingen noen ny informasjon om renteutsiktene, skriver Handelsbanken-økonomene.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Tre grunner til at oljeprisen kan nå 70 dollar fatet  

- Et kraftig negativt sjokk som har truffet økonomien

Nye tall: Oljeinvesteringene vil falle også neste år

Se DNtv:

Tredemølla hjelper deg ikke i høyfjellet
Tormod Granheim har snart besteget alle Alpe-fjell over 2000 meter. Grunnlaget for god høyfjellsform kan legges i nærmeste oppoverbakke.
02:14
Publisert:

Ny utgave av DN-podkasten «Finansredaksjonen»:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.