Mandagens nøkkeltall skuffet flere av økonomene som følger utviklingen i norsk økonomi tett. Detaljhandelstallene for april kom inn klart svakere enn ventet, samtidig som ledigheten målt ved arbeidskraftundersøkelsen fortsatte å øke.

- Kanskje nedturen i norsk økonomi ikke er helt over likevel? spør sjeføkonom Kjetil Olsen i morgenrapporten fra Nordea Markets tirsdag.

Økt usikkerhet

Etter et fall i mars var det ventet klar oppgang i detaljomsetningen i april. Fasiten viste flat utvikling. Samtidig økte arbeidsledigheten målt ved SSBs arbeidskraftundersøkelse fra 4,6 til 4,7 prosent i mars.

Olsen mener svake tall for detaljhandelen så langt i år kan være en indikasjon på at andrerundeeffekter av oljebremsen begynner å komme til syne.

- Vi ønsker å se mai-tallet før vi trekker en såpass bastant konklusjon, skriver Olsen.

- Samtidig har vi med oss at tjenestekonsumet så langt har vokst bra, så vi er litt i tvil om detaljhandelstallet gir uttrykk for økt frykt, legger han til.

Omfattende rapport

Olsen mener vi får et klarere bilde på ledighetsutviklingen på fredag, når Nav legger frem statistikken for ledigheten i mai.

I tillegg til hovedtall om antall personer som er registrert ledige og på tiltak inneholder også Navs omfattende rapport blant annet statistikk for arbeidsledigheten brutt ned på fylkes- og kommunenivå, hvilken yrkesbakgrunn de ledige har og antall ledige stillinger.

Rapporten har dessuten et annet viktig fortrinn: I motsetning til mange andre økonomiske nøkkeltall publiseres Nav-statistikken med svært kort tidsetterslep.

- Dette er kanskje den aller beste løpende indikatoren på tilstanden i norsk økonomi, konstaterer Olsen.

- Det som har vært særlig oppløftende i Norge har vært at industriproduksjonen overrasket kraftig på oppsiden. Det har vært en indikasjon på at motvinden fra oljesektoren er mindre.

- Vi får PMI-tall på onsdag som har ligget å vaket på undersiden av 50. Samtidig er de tallene så volatile at det er vel ingen som tør å satse på dem, selv om de skulle vise bedring.

- Veldig fin kryssjekk

- Nav-tallene vil gi en bedre indikasjon på arbeidsmarkedet og gir en veldig fin kryssjekk på hvordan bildet i Norge er nå, sa sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets til DN mandag.

Han mener nøkkeltallene de siste ukene og månedene har vist et blandet bilde for utviklingen i norsk økonomi:

  • Industriproduksjonen har overrasket positivt, noe som kan indikere at det er mindre motvind fra oljesektoren
  • Det er høy aktivitet i bygg og anleggsektoren og offentlig sektor
  • Samtidig er det tegn til svak utvikling varehandelen

- Nav-tallene gir en veldig god indikasjon på hva som er summen av pluss- og minusfaktorene, sier Jullum.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Derfor bør du selge i dag  

Dette kan prege markedene fremover: - Ser for meg at det kan bli turbulens  

Tre grunner til at oljeprisen kan nå 70 dollar fatet  

Se DNtv:

Tredemølla hjelper deg ikke i høyfjellet
Tormod Granheim har snart besteget alle Alpe-fjell over 2000 meter. Grunnlaget for god høyfjellsform kan legges i nærmeste oppoverbakke.
02:14
Publisert:

Ny utgave av DN-podkasten «Finansredaksjonen»:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.