- Stimulansene i den økonomiske politikken begynner å virke og bør dempes i neste års budsjett for å gi rom for ny vekst i næringslivet, sier NHO-økonom Dag Aarnes.

I NHOs kvartalsrapport «Økonomisk overblikk 2/2016» vises det til at de de økonomiske tiltakene, som ble rettet særlig mot regioner som er rammet av nedgangen etter oljeprisfallet, ser nå ut til å virke.

Blant annet går bygge- og anleggsnæringen bra, som resultat av offentlige investeringer.

- Vi må passe på at vi ikke går fra en oljedominert økonomi til en økonomi som blir for avhengig av offentlig sektor, sier Aarnes, og legger til:

- Omstillingen må få skje. Vi kan derfor ikke fortsette med like sterke vekstimpulser og ha for mye aktivitetsøkning i offentlig sektor.

I NHO-rapporten vises det imidlertid til "gryende optimisme".  Aarnes påpeker at medlemmene ser tegn på at man nærmer seg et vendepunkt - riktignok på et lavt nivå.

- Det kan stemme med det vi har sagt tidligere, at den økonomiske utviklingen kan snu mot slutten av året, sier Aarnes.

- Selv om vi skulle være ved et vendepunkt, forventer vi at opphentingen vil ta tid. Vi anslår at vi er tilbake til normalen i 2018, sier han videre.

Næringslivets økonomibarometer ser et fall i oljeinvesteringene på 14 prosent i 2016 og en nedgang på fem prosent i 2017. I 2018 anslås det en oppgang på fem prosent.

Til sammenligning var oljeinvesteringene i forrige rapport ventet å falle 19 prosent i 2016. I 2017 var de ventet ned 11 prosent, mens det var ventet en oppgang på fem prosent i 2018.

For perioden 2016, 2017 og 2018 anslås bruttonasjonalproduktet Fastlands-Norge nå å stige med henholdsvis 0,6 prosent, 1,7 prosent og 2,1 prosent.

Til sammenligning var bnp Fastlands-Norge ventet å stige med 1,5 prosent, 1,6 prosent og 2 prosent i samme periode i forrige rapport.

Vel 2.000 medlemsbedrifter har svart på spørsmål om blant annet markedssituasjon og -utsikter, investerings- og bemanningsplaner i rapporten, opplyses det.

Følg markedet med DN Investor

Les også: Trekker konkursbegjæring mot Sveaas' supplyskip

Grønt lys for nytt hovedkontor

  Dagens aviser på 1-2-3

Oljekommentaren: - Vi har fortsatt et tilbudsoverskudd (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv:
Alpinguttas styrkeøvelser: Push-ups med strikk og vekt
Aleksander Aamodt Kilde viser deg øvelsene
00:51
Publisert: