Denne uken skal det britiske folket skal stemme over Storbritannias fremtid i eller utenfor den europeiske unionen.

Den store usikkerheten rundt hva utfallet blir, har skapt en betydelig uro i finansmarkedene de siste ukene. Flere økonomer peker på at tanken på brexit skremmer investorer rundt om i hele verden.

Siden fredag har imidlertid meningsmålinger vist en svak ledelse av de som vil forbli i EU, også kalt bremain. Dette har ført til børsoppgang i Asia i morges, og europeiske børser stiger markert fra start mandag morgen.

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen skriver i et innlegg på sin blogg at det er tre ting ved en brexit som bør bekymre nordmenn.

Det ene er at det vil skape en uro hva gjelder EUs fremtid.

- En uro som kan lamme investeringslysten i lang tid fremover. Den europeiske sentralbanken (ECB) må svare med gradvis mer negative renter ved Brexit, skriver Andreassen.

- En ekstrem variant av kvantitative lettelser

Ifølge ham kan det føre til at ECB betaler for at banker skal låne penger av den, dersom private banker låner pengene ut til investeringsformål.

- En ekstrem variant av kvantitative lettelser vi ikke har sett før, understreker sjeføkonomen.

Det andre punktet Andreassen trekker frem er at fallende importpriser vil påvirke prisveksten fremover, ved at de europeiske landene blant annet får en svakere valuta.

Andreassen peker også på at en brexit vil kunne ha betydning på Oljefondet.

- Verdens børser vil trolig falle noe mer enn de allerede har gjort. Men verre er det at obligasjonsrentene vil forbli langt lavere enn man kunne anta da inflasjonsmålet kom på banen, skriver Andreassen.

Skape stor risikoaversjon

Senioranalytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets peker også på at det er vanskelig å vite hvilke konsekvenser en brexit vil ha, og hvordan markedene vil reagere.

- Det kan skape en stor risikoaversjon i markedet. At markedet blir nervøst, så man trekker seg ut av det usikre og går inn i sikre papirer, sier hun til DN.

Hun viser til at det kan bli litt som da man fryktet grexit ifjor, at hele finansmarkedet får panikk.

Dersom det blir en større uro kan det skje at investorene trekker seg ut av alt, påpeker hun.

- Det vil etter hvert kunne påvirke veksten, ved at flere blir redde for å investere. Vi har sett litt av dette i Storbritannia allerede, sier Saltvedt.

- Vi vet ikke helt hvilken effekt det vil få. Og på grunn av dette skapes det en enda større frykt, understreker hun.

 

Tror på fall i oljepris og svakere krone

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets viser til at Storbritannia er Norges tredje største handelspartner.

- Og selv om en stor del av eksporten er energirelatert, og dermed ikke nødvendigvis treffes så hardt, så utgjør eksporten til Storbritannia 9 prosent av samlet vareeksport utenom olje, skriver han i en rapport fra DNB Markets i forrige uke.

I tillegg venter meglerhuset at risikosentimentet generelt vil bli rammet ved at Storbritannia trer ut av EU. Østnor peker på at usikkerheten om fremtidige handelsavtaler vil fortsette å dempe investeringslysten både i og utenfor Storbritannia.

- Markedet vil stille spørsmålstegn ved EUs, og kanskje også euroens fremtid. Og oljeprisen vil falle, fordi dollaren ventelig vil styrke seg og fordi olje også er et finansielt aktivum, skriver Østnor.

Strategen tror derfor at vi vil få en svakere krone.

- Siden kronen er en risikosensitiv valuta. Og siden oljeprisen jo er viktig for kronekursutviklingen. Men også siden et sjokk av slike dimensjoner trolig vil innebære at sentralbankene i Storbritannia og eurosonen lemper ytterligere i pengepolitikken, skriver Østnor.

Avhenger av oljeprisen

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets viser til at pundet vil bli billigere for nordmenn dersom det blir brexit. Men han ser for seg at kronen vil svekkes mot andre valutaer.

- Utviklingen vil imidlertid avhenge sterkt av hva som skjer med oljeprisen oppe i alt dette, skriver han i mandagens morgenrapport fra meglerhuset.

- Et betydelig risk-off sentiment i markedene kan trekke ned oljeprisen i en slik grad at kronen svekkes mer markert, understreker Hov.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Linkedin-gründeren tjener 24 milliarder på salget til Microsoft

Dette er verdens beste restauranter  

Grafen som viser at frykten bare fortsetter å øke

Tror på Røkke-kjempe dnPlus (DN+)

Vil kutte i godene til 60-åringene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

De beste taxfreekjøpene
Ut og reise i sommer? Her er de ti beste kjøpene på flyplassens taxfree.
05:26
Publisert:

Hør DNs siste podcast om den store "brexit"-uroen, endelig åpnet et vindu seg i finansmarkedene og er de over 60 verdt en ekstra ferieuke?

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.