Fredag morgen ble det kjent at britene har stemt seg selv ut av EU.

Markedsreaksjonene var store. Pundet svekket seg kraftig, og nådde sitt svakeste nivå mot dollar i løpet av natten.

Mot dollaren ble pundet svekket med 11 prosent. Det er den største bevegelsen noensinne, ifølge sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets.

Pundet har blitt billigere også for nordmenn de siste tolv timene. Torsdag måtte du ut med rundt 12,20 kroner for et pund, mens du nå får et pund for 11,70 kroner. Det er en svekkelse på rundt fire prosent.

Samtidig er kronen svekket mot de fleste andre valutaer. Dollaren har i løpet av natten blitt fem prosent dyrere, euroen to prosent dyrere og den japanske yenen har blitt ni prosent dyrere for nordmenn.

– Stormer rundt kronen

Valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets viser til at kronen kunne ha blitt svekket enda mer.

– Det stormer rundt kronen. Men stormen kunne vært sterkere, hvis vi hadde fått et kraftig fall i oljeprisen, sier han til DN.

Oljeprisen har falt om lag tre dollar per fat etter resultatet av britenes avstemning ble kjent. Ifølge Knudsen er dette innenfor hva man kan forvente på en vanlig dag.

Kronen, samt den svenske kronen, ble imidlertid mer svekket mot dollaren enn hva euroen og andre valutaer ble. Dette mener Knudsen har å gjøre med likviditetspremien som ligger i både den svenske og den norske kronen, særlig i urolige tider. 

Usikkerhet rundt euroen

Etter at brexit ble et faktum er det flere som frykter hva som vil skje med eurosamarbeidet fremover, og samtidig euroen.

Knudsen tror at usikkerheten rundt euroen vil fortsette videre, og viser til at dette ikke vil styrke kronen.

– I Norge er vi veldig avhengige av den økonomiske utviklingen i Europa. Usikkerhet rundt euro, usikkerhet rundt økonomisk vekst kan smitte over til Norge, sier han.

– Så lenge den usikkerheten til euroen fører til at markedsrisikoen holder seg høy, tror jeg det vil hefte kronen foreløpig, understreker Knudsen. 

Dempet interesse

Valutastrategen trekker imidlertid frem at vi kan komme i en situasjon hvor Norge kan bli oppfattet som en interessant investering. Men dette vil først være aktuelt på lengre sikt.

– Foreløpig er det så mye usikkerhet knyttet til hva som skjer de neste månedene, sier Knudsen.

Han viser til at vi det siste halvåret har vært en dempet interesse fra utlandet i å investere i norske kroner.

– Det legger jeg til grunn at det vil være fremover også, understreker Knudsen.

Ekstreme bevegelser

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets viser til at fredagens bevegelser har vært ekstreme.

– Utslagene i markedet er større enn ventet, skriver han i en rapport fra meglerhuset fredag.

Ifølge ham er hovedspørsmålet nå om vi kommer til å få se et ytterligere fall fremover.

– At avgjørelsen om brexit ligger bak oss betyr at usikkerheteten i markedet er fallende. Dette ser vi blant annet i implisitte volatiliterer i opsjonsmarkedet som er på vei ned, skriver Olsen.

Han mener dette er positivt for risikosentimentet og at det kan være duket for at markedene henter seg inn, nå som nyheten om brexit er ute.

– Risikoen for at dette skal fortsette dreier seg om at markedsbevegelsene i seg selv skaper stress i det finansielle systemet, skriver Olsen.

Følg markedet på DN Investor

Les også på DN.no:

Giganten som nesten ingenting kan stoppe  

Møbelprodusent legger ned fabrikk  

Kristian Siem (67) ba britenes stats­minister om å legge frem en plan for reform av EU innenfra. Investoren er redd for at irritasjon over byråkrati sender britene ut av unionen. Ga EU-råd til Cameron dnPlus  (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen. (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.