Det totale innsiget av fra havet til Norge ivar ifjor omtrent 522.000 villaks, mener Vitenskapelig råd for lakseforvaltning.

Det var en liten økning fra året før, men det er samtidig en halvering siden 1983.  Strengere restriksjoner i fisket etter villaks både i sjøen og i elvene har imidlertid kompensert for det reduserte innsiget slik at det er nok gytefisk i de fleste elvene som Vitenskapsrådet har vurdert.

Lav overlevelse

Vitenskapsrådet mener det reduserte innsiget delvis skyldes lav overlevekse i sjøen. I tillegg påvirker lokale og regionale faktorer villaksen i stor grad. Bestandene i Midt-Norge og Vest-Norge har gått mest tilbake, konkluderer rådet.

Rømt oppdrettslaks og lakselus har påvirket flest bestander negativt og var viktige årsaker til at bare 22 prosent av 104 vurderte laksebestander hadde god nok kvalitet til å nå kvalitetsnormen for villaks. Rømt oppdrettslaks er den største trusselen mot norske laksebestander.

"Nye undersøkelser har vist at mange villaksbestander allerede er genetisk påvirket av oppdrettslaks. Samtidig vedvarer tilførsel av rømt oppdrettslaks til gytebestandene. Også i 2015 var nivået av rømt oppdrettlaks for høyt i mange elver (middels eller høyt innslag i 22 prosent av undersøkte bestander). I tillegg til at villaksen endres genetisk på grunn av innkrysning av oppdrettslaks, viser mange undersøkelser at produksjon og overlevelse av villaks vil reduseres på grunn av slik innkrysning", skriver Vitenskapsrådet  sin rapport.

 

Les også:

Flykter til fisk dnPlus

"Overkjørte" Mattilsynet på nytt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.