Etter det overraskende brexit-resultatet i folkeavstemningen forrige uke har det vært stor uro i markedene på grunn av bekymring for utsiktene for britisk økonomi.

Sentralbanksjef Mark Carney hinter nå om at det kan komme et snarlig rentekutt fra sentralbanken. I en tale torsdag ettermiddag sa Carney at Bank of England kan ventes «å gjøre alt som er nødvendig for å støtte opp under veksten».

Han sa også at noen lettelser «trolig vil bli nødvendig i løpet av sommeren», ifølge Financial Times. Dette kan tolkes som et klart hint om at styringsrenten, som nå er på 0,5 prosent, kan bli satt ytterligere ned. Renten har ikke vært endret siden mars 2009.

Umiddelbar pund-svekkelse

Uttalelsene sender pundet markert ned og i skrivende stund handles en dollar til 1,3263 pund, som er dagens svakeste nivå og nær de svakeste nivåene tidligere denne uken da pundet handlet til det svakeste nivået mot dollar på 31 år.

Mot norske kroner faller pundet til sitt svakeste nivå på et og et halvt år. Et britisk pund koster akkurat nå 11,10 kroner. Til sammenligning kostet et pund 12,18 kroner forrige torsdag.

Saken fortsetter under grafikken

Britiske pund er blitt over en krone rimeligere den siste uken. Grafikk: Infront.
Britiske pund er blitt over en krone rimeligere den siste uken. Grafikk: Infront.
 

- Ubehagelig sannhet

- I tider med høy usikkerhet spør husholdningene, selskapene og investorene seg de grunnleggende økonomiske spørsmålene: Vil inflasjonen forbli under kontroll. Vil det finansielle systemet gjøre jobben sin? Vil jeg beholde jobben min? Slike spørsmål er grunnen for at pengepolitikk og finansiell stabilitet er grunnleggende forutsetninger for effektive økonomiske justeringer og bærekraftig velstand, sa Carney i talen ifølge FT.

Bare noen timer etter at brexit-resultatet ble kjent forrige fredag gikk sentralbanksjefen ut og forsikret markedet om at sentralbanken var - Vi er godt forberedt på dette på det som nå venter britisk økonomi. Han opplyste samtidig at sentralbanken er klar med 250 milliarder pund i ekstra likviditet som kan sprøytes inn i markedet dersom banker begynner å få problemer med finansieringen.

Allerede tirsdag begynte Carney Bank of England tilfører markedet mer enn 30 milliarder kroner

I talen torsdag la Carney vekt på at sentralbanken har en rekke ulike verktøy som kan brukes for å motvirke usikkerheten som økonomien står overfor.

- Kort sagt har Bank of England en plan for å oppnå våre mål, og med det støtte veksten, sysselsettingen og lønninger gjennom en tid med betydelig usikkerhet.

- Deler av den planen er å nådeløst fortelle hvordan ting henger sammen. Og en ubehagelig sannhet er at det er grenser for hva Bank of England kan gjøre, sa Carney ifølge FT.

Børsløft

I tillegg til å svekke pundet kan også Carneys tale se ut til å ha bidratt til en solid sluttspurt på London-børsen. Der steg både tungvektsindeksen FTSE 100 og den brede FTSE 250-indeksen markert mot slutten av handelen.

FTSE 100 endte til slutt opp 2,27 prosent og er dermed et godt stykke over nivået den lå på dagen før brexit-resultatet fra folkeavstemningen ble kjent.  Indeksen er nå på det høyeste nivået siden august ifjor.

FTSE 250 steg 1,5 prosent. Indeksen, som i større grad enn FTSE100-indeksen har innslag av selskaper som i stor grad er rettet mot det innenlandske markedet i Storbritannia, er fremdeles langt under nivået den lå på før brexit-resultatet.

Rentene på britisk statsgjeld, som har falt betydelig i etterkant av brexit-resultatet, falt ytterligere etter Carneys tale. Britiske statsolbigasjoner med ti års løpetid handles torsdag kveld med en rente på 0,85 prosent, en nedgang på 10 basispunkter eller 0,1 prosentpoeng siden Carney startet å tale i 17-tiden.

Renten er den laveste siden minst 1989, som er første året Bloomberg har data for den britiske tiårsrenten.

Også tyske og sveitsiske statsrenter har falt i etterkant av talen, skriver FT. De respektive landenes tiårsrenter er nå på rekordlave - 0,136 og - 0,574 prosent, ifølge avisen.

Følg markedene med DN Investor

Les mer på DN.no:

Slik blir nye Facebook

Riggründer og mange­millionær skal ha skjult flerfoldige millioner i lavskatte-land: Dømt til to års fengsel for skattesvik  

Tror det verste er over i vest: – Bunnen er passert dnPlus (DN+)

Får bygge lakseanlegg til 2 milliarder kroner dnPlus (DN+)

Her er mastergradene som gir jobb. Og det er en overraskende gruppe som er på lønnstoppen: De sikre mastergradene dnPlus  (DN+)

Anbefalt av DNtv:

Alpine helvetesuker
Se de norske alpinstjernene tynes for å bli best i verden
04:42
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Offshore-lønninger og Statoil-kritikk. Konkurransedirektørens bank-bekymring. Og om sannsynligheten for et nytt rentekutt.

Brexit-spesial:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.