- Uken kan bli viktig for markedene med sentralbankmøter i både USA og Japan, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets i sin morgenrapport mandag.

Onsdag kveld kommer den amerikanske sentralbanken Fed med sin rentebeslutning. Det er ikke ventet en renteheving.

Økonomene i DNB Markets venter at Fed vil påpeke at de siste arbeidsmarkedstallene var sterke, og at de svake tallene i mai var forbigående.

- Det som er mer usikkert, er om Fed vil signalisere at tallene var sterke nok til at renten kan settes opp på møtet i september. Vi tror ikke på signaler om noen snarlig renteheving, skriver makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i meglerhusets morgenrapport.

Mindre Brexit-uro enn fryktet

Bruce i Nordea mener at en renteheving er nærmest utelukket.

- Diskusjonen om timingen for neste renteøkning er igjen på gang etter bra amerikanske tall i det siste og mindre uro i markedene etter brexit enn fryktet. Spørsmålet er om det åpnes for en mulig økning allerede i september, skriver han.

Fredag morgen kommer Bank of Japan (BoJ) med sin rentebeslutning.

Nordea Markets venter et kutt på 20 basispunkter i renten til minus 0,3 prosent. DNB Markets tror den japanske sentralbanken vil vente til høsten med å kutte renten, og viser til at heller ikke markedet priser inn noen stor sannsynlighet for kutt nå.

Kan hindre norsk rentekutt

Fredag kommer også flere norske nøkkeltall. Både registrert ledighet fra Nav og AKU-ledighet fra Statistisk sentralbyrå publiseres fredag formiddag, i tillegg til detaljhandelstall.

Bruce i Nordea Markets viser til at Norges Bank i juni ga 100 prosent sannsynlighet for rentekutt i september, og at det skal mye til for at den vil la vær å kutte renten.

- Fredagens registrerte juli-ledighetstall har imidlertid potensiale. Registrert ledighet er Norges Banks viktigeste indikator for den løpende utviklingen i produksjonsgapet og dermed helt avgjørende for rentesettingen, skriver han.

Sjefanalytikeren trekker frem at ledigheten, utenom de på tiltak, falt i juni.

- Får vi nullvekst eller fall i juli vil det skape seriøs tvil om septemberkuttet, skriver Bruce.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Oljeprisen tynges av tre faktorer

Parti-topp går før Clinton-møte

Nintendo-aksjen stuper etter Pokémon-varsel  

Eksperter mener Kjell Inge Røkke og Akers maktbruk snur opp ned på en kriserammet rederibransje (+)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

De beste taxfree-vinene
Her er de beste kjøpene fra vinhyllene i taxfree-butikken på Gardermoen.
02:33
Publisert: