Arbeidsledigheten i Norge falt med 500 personer i juli, ifølge sesongjusterte tall fra Nav publisert fredag.

Nå er 87.700 personer helt arbeidsledige, noe som tilsvarer 3,2 prosent av arbeidsstyrken. Disse tallene er ikke sesongjusterte. I juni var ledighetsraten på 2,8 prosent.

På forhånd var det ventet en ledighetsrate på 3,2 prosent, ifølge estimater TDN Finans har hentet inn blant fem økonomer.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets forklarer at grunnen til at ledighetsraten øker mens antall ledige faller har å gjøre med sesongjusteringer. I de sesongjusterte tallene korrigeres det for den normale økningen, men det gjør man ikke i de ujusterte tallene.

Det har vært et kraftig fall i antall personer på arbeidsmarkedstiltak fordi det er sommerferie. Disse vil bli registrert som helt ledige. Ifølge Bruce vil man alltid se en økning i ledighetsraten i juli.

Summen av helt arbeidsløse og arbeidssøkere på tiltak er nå på 99.600 personer, dette tilsvarer 3,6 prosent av arbeidsstyrken. Dette er 6.600 flere enn i juli ifjor, da bruttoarbeidsledigheten var på 3,4 prosent, opplyser Nav.

- Registrert ledighet er Norges Banks viktigste indikator for den løpende utviklingen i produksjonsgapet og er dermed avgjørende for rentesettingen, påpeker Bruce i Nordea Markets i sin morgenrapport fredag.

Bruce viser til at Norges Bank anslår en økning i ledigheten på mellom 500 og 1.000 personer per måned.

Økt AKU-ledighet

Fredag kom også Statistisk sentralbyrås (SSB) Arbeidskraftundersøkelse (AKU).

Ifølge SSB viste sesongjusterte tall med tre måneders glidende gjennomsnitt at ledigheten var på 131.000 personer i mai, tilsvarende en ledighetsrate på 4,7 prosent. I forrige tre måneders-periode var ledighetsraten på 4,7 prosent.

På forhånd var det ventet en ledighet på 4,6 prosent, ifølge estimater innhentet av TDN Finans.

AKU-tallene viser at antall sysselsatte gikk ned med 19.000 fra februar til mai, justert for sesongvariasjoner.

Nedgangen i antall sysselsatte er størst blant unge under 25 år, ifølge SSB.

Fortsatt regionale forskjeller

Ifølge Nav-tallene er det fortsatt en todelt utvikling i arbeidsledigheten i Norge. Sammenlignet med samme periode ifjor, er det i 12 av 19 fylker færre arbeidsløse.

Nedgangen i antall arbeidsløse er størst i Nord-Trøndelag, der 19 prosent færre er arbeidsledige. I Sogn og Fjordane er det 13 prosent færre arbeidsledige, sammenlignet med juli ifjor.

Arbeidsledigheten har derimot økt mest i Rogaland. Der har ledigheten økt med 34 prosent siden juli ifjor. I Hordaland har ledigheten i samme periode økt med 23 prosent.

Øker mest blant ingeniører

Sammenlignet med juli ifjor er det 32 prosent flere helt arbeidsledige med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag, opplyser Nav.

Nest størst økning har det vært blant lærere, der 18 prosent flere er arbeidsledige i juli i år sammenlignet med juli ifjor.

Nedgangen i arbeidsledigheten er derimot størst innenfor undervisning i juli, der åtte prosent færre er ledige sammenlignet med samme periode ifjor.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

– Oppgjørets time er kommet

Statoil kjøper seg inn i gigantfunn i Brasil

Petter Stordalen og Varner-brødrene: Bygger ny hotellgigant dnPlus (+)

Anbefalt av DNtv:

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

 

Slik spiller du Pokémon GO
Matias Hagen (22) viser deg hvordan du kan fange din første skapning i spillet Pokémon GO.
02:16
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.