Fredag morgen la Statistisk sentralbyrå (SSB) frem konjunkturbarometeret for industrien for andre kvartal.

Norske industriledere melder nå om en utflating i samlet industriproduksjon, melder byrået. Dette kommer etter fall i de fem foregående kvartalene, opplyser SSB.

- Det er fortsatt produksjonsnedgang hos produsenter av investeringsvarer, mens produsenter av innsatsvarer og konsumvarer opplever økning. De fleste industrilederne har fremdeles noe negative forventninger til tredje kvartal, heter det i fredagens pressemelding.

Olje- og gassektoren trekker ned

Også i dette kvartalet er det den lave aktiviteten hos leverandører til olje- og gassektoren som har bidratt til nedgangen, skriver SSB. Det vises til særlig tre næringer som rammes av oljenedturen:

  • Maskinindustri
  • Bygging av skip og oljeplattformer
  • Maskinreparasjon og –installasjon

Byrået påpeker at antallet industriledere i disse næringene som er negative til produksjonsutviklingen var om lag det samme eller noe mindre enn i første kvartal.

I år har oljeprisen steget fra rundt 27 dollar fatet i januar, før et nytt fall den siste tiden. Fredag faller oljeprisen ned mot 42 dollar fatet.

Økte produksjonen

Samtidig melder produsentene av såkalte innsatsvarer - varer som brukes i produksjon av andre varer - om økt produksjon i årets andre kvartal. Ifølge SSB var det en oppgang innenfor blant annet:

  • Trelast og trevareindustri
  • Metallindustri
  • Papir- og papirvareindustri

Negative til neste kvartal

Industrilederne bedømmer utsiktene for neste kvartal av året som totalt sett noe negative. Dette har vært tilfellet i syv kvartaler på rad, skriver SSB.

- Det er i dette kvartalet likevel noe færre bedriftsledere som er negative til utsiktene for neste kvartal enn det som var tilfellet i foregående kvartal. Bedriftsledere melder om at vedtatte investeringsplaner nedjusteres. Det forventes et videre fall i sysselsettingen og at tilgangen av nye ordrer og ordrebeholdningen kommer til å falle,opplyses det i pressemelding.

Mens produsenter av investeringsvarer er generelt sett negative i sine forventninger til tredje kvartal, er produsenter av innsatsvarer og konsumvarer mer optimistiske.

Sammensatt konjunkturindikator i andre kvartal var på minus 2,0 mot minus 6,6 i første kvartal, opplyser SSB.

Fredag morgen publiserte SSB også arbeidskraftundersøkelsen (aku) for juni, mens Nav la frem ledighetstall for mai.

Samtidig kom detaljhandelstallene for juni.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Elektrisk stemning i Philadelphia i natt: – Oppgjørets time er kommet

Petter Stordalen og Varner-brødrene bygger ny hotellgigant (DN+)

- Sluttpakken gjorde at jeg kunne oppfylle en drøm  

Anbefalt av DNtv:

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:

De beste taxfreekjøpene
Ut og reise i sommer? Her er de ti beste kjøpene på flyplassens taxfree.
05:26
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.