Produksjonsindeksen for industrien falt 2,9 prosent på månedsbasis i juni, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) fredag. På forhånd ventet konsensus en oppgang på 0,4 prosent, ifølge Handelsbanken Capital Markets.

- Det var skikkelig skuffende, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til DN.

Han viser til at det er mye støy i indeksen. I mai steg industriproduksjonsindeksen 0,2 prosent på månedsbasis.Samtidig er det en nedgang i de siste tre månedene sett over ett, påpeker Bruce.

I andre kvartal var industriproduksjonen ned 1,1 prosent, sammenlignet med første kvartal. Dette kan tyde på nedturen for norsk økonomi fortsetter, mener Bruce.

- Dette skapte mer usikkerhet. Tidligere var min konklusjon at det kan se ut som vi har nådd bunnen. Nå må vi ha en bra korreksjon opp for å holde på den konklusjonen, sier han.

Også seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets understreker at fredagens tall kom inn klart svakere enn ventet.

- Tidligere har vi sett tendenser til utflating, men etter dagens tall er ikke bunnen så tydelig lenger. Tendensen nedover ser ut til å fortsette, men ikke like sterkt som i fjor, sier Aamdal til DN.

Skaper usikkerhet

Det var i juni en nedgang i produksjonen i alle næringer, med unntak av trelast- og trevareindustrien, opplyser SSB.

Det største bidraget til nedgangen kom fra maskinindustrien, som falt med 5,2 prosent i juni.

Aamdal mener fredagens tall understøtter meglerhusets tro på at Norges Bank vil kutte renten på neste møte 22.september, slik sentralbanken også signaliserte på forrige rentemøte.

Seniorøkonomen viser til at Norges Bank har et anslag for den økonomiske veksten, målt i bruttonasjonalprodukt (bnp), på 0,8 prosent i år.

- For å nå dette, trenger vi en litt kraftig oppsving i andre halvår. Isolert sett trekker derfor fredagens tall i retning av at sentralbanken kan levere rentekuttet den har varslet, sier Aamdal og tilføyer:

- Samtidig er det fortsatt stor usikkerhet rundt dette, ikke minst tanke på den nye boligprisstatistikken.

Onsdag la Eiendom Norge frem bruktboligstatistikken for juli. Boligprisene i hele landet økte med 0,2 prosent, mens prisene i Oslo var opp 1,8 prosent.

Oljenæringen tynger

Også i andre kvartal var det maskinindustrien som bidro mest til nedgangen i produksjonsindeksen. Maskinindustrien falt med 5,5 prosent i kvartalet som gikk.

Dataindustri og elektrisk utstyrsindustri gikk ned med 4,2 prosent i andre kvartal. SSB viser til at disse næringene er knyttet til oljeindustrien, og at de fremdeles er rammet av den lave investeringsaktiviteten fra olje- og gassnæringen.

- Det er de oljerelaterte næringene som faller, påpeker også Bruce i Nordea Markets.

På årsbasis er industriproduksjonsindeksen ned 6,5 prosent prosent.

Kronen svekket seg noe i kjølvannet av publiseringen fredag.

Følg markedet på DN Investor

Les mer på DN.no:

Dette er Norges «sykeste» kommuner

Trump dumper børsen  

Se DNs boligspesial: Norges mange boligmarkeder

Norwegian: Tjener på billig olje og fullere fly dnPlus  (+)

Fjord1-eier på frierferd dnPlus  (+)

Anbefalt av DNtv:

Åpner falkevingedørene 30 cm fra betongstolpe
Det er små marginer når DNs biljournalist tester om falkevingedørene til Tesla Model X kan åpnes i trange parkeringshus.
01:16
Publisert:
 

Teslas nye «folke-SUV» gjør 0-100 km/t på 3,4 sekunder
DN har testet Tesla Model X. Dette er dommen.
04:19
Publisert:
 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.