I juni varslet Norges Bank at styringsrenten ville bli kuttet ytterligere med 0,25 prosentpoeng til rekordlave 0,25 prosent i forbindelse med rentemøtet i september i år. Forutsetningen var at økonomien utviklet seg som ventet.

Økonomene i Nordea Markets mener imidlertid at den økonomiske utviklingen siden juni har vært så solid at sentralbanken kommer til å droppe det varslede rentekuttet.

- Utviklingen i norsk økonomi gjennom sommeren har vært klart sterkere enn ventet. Vi tror det får Norges Bank til å holde renten i ro i september, til tross for at de har varslet et kutt, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i en oppdatering fra meglerhuset onsdag morgen. 

Han tror heller ikke det vil bli akutelt å senke renten på et senere tidspunkt. Dermed er bunnen for renten nådd i denne omgang.

- Norges Bank vil nok fortsatt signalisere en relativt høy sannsynlighet for et kutt senere, men med utsikter til relativt gode nøkkeltall også utover høsten ser ikke vi for oss flere kutt. Vi tror derfor styringsrenten har bunnet ut på 0,50 prosent, skriver Bruce.

Sterke nøkkeltall

Han trekker frem utviklingen i arbeidsmarkedet som overraskende sterk. Mens Norges Bank ventet at registrert ledighet ville øke med 0,1 prosentpoeng gjennom juni og juli, falt den faktisk tilbake i løpet av perioden.

Samtidig har boligprisene på landsbasis fortsatt å øke gjennom sommeren. Årsveksten, som er på nær 10 prosent, ligger allerede et prosentpoeng over Norges Banks anslag fra juni.

- Vi tolker de siste nøkkeltallene som indikasjoner på at vi er over det verste, og regner med at tallene framover vil indikere at ledigheten har toppet ut og at veksten vil ta seg opp.

- Skal vi tro oljeselskapene vil fallet i oljeinvesteringene avta. Samtidig er det ikke noe som tilsier at veksten i resten av innenlandsk etterspørsel bremser. At veksten i arbeidsledigheten selv i Rogaland ser ut til avta lover godt for forbruksveksten også i de oljetunge delene av landet, skriver Bruce i oppdateringen.

Sterkere krone

Selv om han tror Norges Bank vil være varsomme med å endelig bekrefte at rentebunnen endelig er nådd, tror han realitetene etter hvert vil synke inn i valutamarkedet.

Det betyr at det er utsikter til kronestyrkelse fremover.

- Når Norges Bank etter hvert bekrefter inntrykket av at det verste er bak oss, forventer vi at dette vil få en større effekt også på kronen mot euro, skriver Bruce.

Han peker på at kronen gjennom sommeren i stor grad har fulgt oljeprisutviklingen og at aktørene ikke har tatt innover seg at norske markedsrenter har steget.

- Om euroen mot kroner nå hadde handlet i takt med rentemarkedet burde vi handlet ned mot 9.00, hvilket vi forventer vil skje mot slutten av året. Etter hvert som også oljeprisen tar seg opp ser vi for oss et ytterligere fall ned mot 8.50 i slutten av neste år, skriver Bruce.

Økonomene i Handelsbanken Capital Markets tror på sin side fremdeles på ytterligere rentenedgang: - Det skal godt gjøres å komme seg unna et rentekutt i september

Les også:

- Det skal godt gjøres å komme seg unna et rentekutt i september  

Økt lånevekst i husholdningene  

Dollaren på sitt laveste nivå på én måned  

Les også DNs spesial: Hvordan rote bort en god ledelse på 14 dager.

Anbefalt fra DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

 
Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.