Den norske kronen har blitt kraftig styrket de siste ukene.

Etter at inflasjonstallene i forrige uke kom inn betydelig sterkere enn ventet, ble kronen umiddelbart styrket mot de fleste store valutaene.

Importveid kronekurs (I44), som måler kronen mot 44 av valutaene til Norges største handelspartnere, har ikke vært sterkere siden juli 2015.

Styrket mot flere valutaer

I løpet av de siste to ukene har kronen blitt markert styrket mot både dollar, euro, pund og svenske kroner.

  • Mot dollaren er kronen fire prosent sterkere enn for to uker siden. En dollar koster tirsdag morgen 8,20 kroner
  • Euroen har blitt tre prosent billigere for nordmenn de siste to ukene. Tirsdag morgen koster en euro 9,18 kroner
  • I løpet av de siste to ukene har pundet blitt seks prosent billigere mot kronen, og er på sitt svakeste nivå mot kronen siden oktober 2014. Et pund koster nå 10,60 kroner
  • Mot den svenske kronen har den norske kronen blitt to prosent sterkere i løpet av to uker. 100 svenske kroner koster tirsdag morgen 97 norske kroner

Priser inn liten sannsynlighet for kutt

At kronen umiddelbart ble styrket etter inflasjonstallene er et uttrykk for at markedet i mindre grad venter et rentekutt fra Norges Bank i september, ifølge seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets mener Norges Bank ikke trenger å bekymre seg for en massiv kronestyrkning dersom den lar være å kutte renten, fordi det i markedet kun er priset inn en liten sannsynlighet for rentekutt i september.

Ifølge ham er kronen nå 1,75 prosent sterkere enn Norges Bank har sett for seg.

Følg markedet med DN Investor

Hør DNs podcast der vi blant annet diskuterer høsten i aksjemarkedet, utsiktene for rentekutt og om bunnen er nådd for norsk økonomi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.

Les også:

Blåmandag for øyelege dnPlus  (+)

100 ansatte mister jobben i industribedrift på Herøya  

Anbefalt av DNTV:

Dette er dronen som forfølger deg
Slik gikk det da DN forsøkte å riste av seg norske Staakers nye drone.
01:07
Publisert:

Håper på suksess med The Airlander 10 - et luftskip som kan ta av og lande rett opp og ned og holde seg i luften i ukesvis
Selskapet bak, Hybrid Air Vehicles, håper luftskipet vil bli brukt innen bistand og frakt av varer til steder som ikke kan nås av vanlige fly. Skipet kan frakte opp mot 80 tonn og nå en hastighet opp mot 148 km/t
01:07
Publisert: