Partene i arbeidslivet, næringslivslederne og økonemene venter høyere årslønnsvekst i 2016 enn de ventet i forrige kvartal, viser Norges Banks Forventningsundersøkelse for tredje kvartal som ble lagt frem torsdag.

Undersøkelsen er utført av Epinion, på oppdrag fra Norges Bank.

  • Økonomene forventer en årslønnsvekst på 2,6 prosent i , opp 0,3 prosentpoeng fra forrige kvartal
  • Partene i arbeidslivet venter en årslønnsvekst på 2,7 prosent, opp 0,3 prosentpoeng fra forrige kvartal
  • Næringslivslederne venter en lønnsvekst i egen bedrift for inneværende år på 2,3 prosent, opp 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal
  • Husholdningene venter en lønns- og pensjonsutvikling de neste 12 månedene på 2,2 prosent, opp 0,3 prosentpoeng fra forrige kvartal

Venter høyere prisvekst

De spurte i undersøkelsen venter også en høyere årlig prisvekst enn de ventet i forrige kvartal.

Norges Bank setter renten med sikte på en stabil inflasjon på mellomlang sikt. Målet er at den årlige prisveksten skal være nær 2,5 prosent.

Sentralbankens forventningsundersøkelse kan avsløre om sentrablanken klarer å forankre forventninger om en stabil utvikling i inflasjonen.

  • Økonomenes forventninger til prisstigningen på varer og tjenester om 12 måneder er på 2,8 prosent, opp 0,5 prosentpoeng fra forrige kvartal
  • Partene i arbeidslivet venter en prisstigning om 12 måneder på 3,0 prosent, opp 0,5 prosentpoeng fra forrige kvartal
  • Næringslivslederne venter en prisstigning på varer og tjenester om 12 måneder på 2,6 prosent, opp 0,3 prosentpoeng fra forrige kvartal
  • Husholdningenes forventninger til prisstigning på varer og tjenester om 12 måneder er på 3,2 prosent, opp 0,4 prosentpoeng fra forrige kvartal

Undersøkelsen gjennomføres hvert kvartal blant fire grupper: Husholdninger, økonomieksperter, partene i arbeidslivet og næringslivsledere.

De fire gruppene blir stilt et litt ulikt utvalg spørsmål om utviklingen i flere forhold i norsk økonomi. Felles for alle gruppene er at de blir spurt om sitt syn på lønns- og prisveksten.

18 prosent venter høyere renter

Av undersøkelsen kommer det frem at andelen av husholdningene som venter at nivået på innskudds- og lånerenter vil øke i løpet av de neste 12 månedene er på 18,4 prosent, opp 0,1 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Andelen som venter at innskudds- og lånerenter vil forbli uendret de neste 12 månedene er på 62,7 prosent, opp 5,4 prosentpoeng fra forrige kvartal. Andelen som venter at rentenivået vil falle er på 15,9 prosent, en nedgang på 5,0 prosentpoeng fra forrige kvartal.

Flere venter høyere sysselsetting

Ifølge undersøkelsen er andelen av næringsledere som venter å ha flere ansatte om et år på 30,4 prosent, opp 5,3 prosentpoeng fra forrige kvartal.

42,4 prosent av næringslivslederne venter å ha like mange ansatte om 12 måneder. Det er en nedgang på 3,7 prosentpoeng.

25,6 prosent av næringslivslederne venter å ha færre ansatte om et år, det er en nedgang på 0,9 prosentpoeng fra forrige kvartal, ifølge undersøkelsen.

Følg markedet med DN Investor

Anbefalt fra DNtv:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert:

Anders Auklands mentale tips før langløp
- Alle sliter med tankene sine på slutten av et langt løp, sier Anders Aukland.
01:03
Publisert:
 

Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.