Investeringene på norsk sokkel ventes å bli på 163,5 milliarder kroner i år, før de faller til 150,5 milliarder kroner til neste år. Det viste nye investeringstall Statistisk sentralbyrå (SSB) onsdag.

Mens mange mener at bunnen er nådd, advarer sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika Gruppen nå om et alvorlig tilbakeslag i norsk økonomi.

- Onsdag fikk vi eimen av resesjon i norsk økonomi. Jeg forstår ikke hvordan det er mulig å mene noe annet. Det må jeg ærlig si, sier Andreassen til DN.

- Ikke utsikter til bedring

Ifjor falt oljeinvesteringene med 15 prosent, og det er ventet at fallet blir omlag like stort i år, ifølge Norges Bank. Nedgangen til neste år ble i juni anslått til kun fem prosent.

Sentralbankens anslag oppgis i volumtall, mens SSB-tellingen oppgir verditall.

Norges Bank har samtidig anslått en økonomisk vekst, målt i bruttonasjonalprodukt (bnp) for Fastlands-Norge, i år og til neste år på henholdsvis 0,8 og 1,6 prosent.

Sjeføkonom Andreassen ser på sin side få lyspunkt og er overbevist om at disse estimatene vil bli nedjustert.

- Jeg er helt sikker på at 2017 blir det svakeste året siden finanskrisen, med en bnp-vekst på rundt 0. Hvor ille det blir avhenger av hvor store ringvirkninger den negative vekstimpulsen har for øvrig næringsliv. Det avhenger også av finanspolitikken, sier han.

Andreassen tror dermed sannsynligheten er stor for negative renter i Norge fremover.

Venter fall på ti prosent

DNB Markets er blant dem som mener bunnen er nådd for norsk økonomi. Meglerhuset tror riktignok også at sentralbankens anslag er på den optimistiske siden.

De ferske SSB-tallene innebærer en liten nedjustering fra forrige telling. I sin morgenrapport viser DNB Markets til at nesten hele nedgangen kommer innenfor kategorien nedstenging og fjerning.

- Leteinvesteringene ble også tatt noe ned. Sistnevnte tror vi kommer til å bli ytterligere nedjustert senere, og at dette vil trekke investeringene videre ned. I så fall vil nok nedgangen i oljeinvesteringene neste år bli større enn hva Norges Bank legger til grunn i sine anslag. Vår forventning om et investeringsfall på 10 prosent i 2017 synes å stå seg godt, skriver DNB Markets.

Mulighet for rentekutt

I juni varslet sentralbanken at styringsrenten ville bli kuttet til rekordlave 0,25 prosent - forutsatt at økonomien utviklet seg som ventet. Etter en rekke sterke nøkkeltall i sommer, har mange økonomer avlyst rentekutt på neste møte i september.

Handelsbanken Capital Markets skriver i sin morgenrapport at den ferske SSB-tellingen kan bety at sentralbanken ikke er ferdig med å senke renten.

- Samtidig bør en være varsom med bastante konklusjoner. For det første er utviklingen i prisdeflatoren for disse investeringene usikker. For det andre viser anslaget for 2017 at det i hovedsak er utsetting av prosjekter innen kategorien nedstengning og fjerning som forklarer endringen fra forrige telling. Disse kan meget vel dukke opp i 2018 og dermed dra opp igjen nivået på oljeinvesteringene innenfor Norges Banks anslagshorisont. Til slutt er det jo også slik at oljeinvesteringene nå er en betydelig mindre andel av norsk økonomi enn for noen år siden, skriver meglerhuset.

32 prosent fra toppen

Fallet i oljeprisen og økt innsats rundt kostnadseffektivisering har bidratt til nedgangen i investeringene på norsk sokkel. Dersom anslaget på 150,5 milliarder kroner til neste år slår til, er dette 32 prosent mindre enn på toppen i 2014.

Oljeprisen begynte å falle sensommeren 2014, fra nivåer over 100 dollar fatet. I januar i år ble bunnen nådd på rundt 27 dollar fatet og torsdag noteres prisen til litt over 49,00 dollar fatet.

Sjeføkonom Andreassen i Eika Gruppen understreker at en økt oljepris ikke vil være nok til å løfte økonomien betydelig fremover.

- Vi har begynt å få mange av disse norske selvbedragene, hvor det egentlig ikke er noen utsikter til bedring verken i 2017 eller 2018, mener han.

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast: Det er full fyr i boligmarkedet. Mye tyder på at Finanstilsynet vil foreslå å stramme inn ytterligere.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert: