Dollar handles mandag morgen på sine høyeste kursnivåer på to uker, etter at Federal Reserve-topper styrket spådommer om at sentralbanken vil kunne heve renten allerede i neste måned.

Det skriver Bloomberg News, og legger til at yen faller for fjerde dag på rad, etter at den japanske sentralbanksjefen Haruhiko Kuroda gjentok at han er klar til å lette pengepolitikken ytterligere.

- Fredagens oppgang i dollar, som var drevet av Fed-ledere, ventes å fortsette denne uken, og markedet vil kunne bli ganske rolig etter hvert som vi nærmer oss amerikanske arbeidsmarkedstall fredag, sier Jason Wong, valutastrateg i Bank of New Zealand i Wellington, til nyhetstjenesten.

Artikkelen fortsetter under grafen

Dollaren mot kronen den siste uken. Skjermdump: DN Investor
Dollaren mot kronen den siste uken. Skjermdump: DN Investor
 

Avventer ukens data

Dollar steg mot de fleste andre hovedvalutaer etter at den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen i sin tale i Jackson Hole fredag ettermiddag sa at grunnlaget for en innstramming i pengepolitikken er styrket.

Denne meldingen ble senere forsterket av visesentralbanksjef Stanley Fischer, som sa at en renteheving i september er mulig, skriver Bloomberg.

«Ikke uventet sa Yellen at beslutningene alltid vil avhenge av at de dataene som kommer inn, bekrefter synet på utsiktene fremover. Dette kan bety at om tallene fortsetter å komme inn på sterke siden, spesielt arbeidsmarkedsrapporten for august, så vil det kunne bli heving på møtet i september», skriver DNB Markets i sin morgenrapport.

Bankens økonomer holder foreløpig på at Fed venter til desember, og avventer denne ukens data før de eventuelt endrer syn.

- Ekstremt engstelige for å gå for tidlig

Markedet priser nå inn en sannsynlighet på 36 prosent for heving i september og 58 prosent for desember.

«I juni var mediananslaget i Feds såkalte dot-plot to renteøkninger i år. Fredag sa Yellen i sin Jackson Hole tale: 'I believe the case for an increase in the federal funds rate has strengthened in recent months'. Recent months må vel bety de to månedene siden juni. Hadde jeg ikke visst bedre ville jeg sagt at det betyr at vi må regne med to renteøkninger i år. Og da er det vel ingen grunn til ikke å starte i september?», skriver sjeføkonom Erik Johannes Bruce i Nordea Markets' morgenrapport.

Han fremholder imidlertid at både Nordea Markets og markedet tviler på om det kommer en økning i september.

«Dot-plotene har hatt liten verdi som signal. Det vi vet er at de er ekstremt engstelige for å gå for tidlig. Yellen ville vel kanskje også vært enda klarere hvis de tenker på september. Så vi holder på en renteøkning i år og at den kommer i desember», sier Nordea Markets.

Svekket krone

Kronen er mandag morgen svekket med om lag tre og en halv øre mot euro, til 9,2744, sammenlignet med nivået den var på da Oslo Børs stengte fredag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med rundt ni og en halv øre, til 8,2769.

Euro er svekket til 1,1205 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1234 dollar ved stengetid for markedet i New York fredag kveld.

Følg direkte: Alt om oljemessen ONS 2016

Følg markedet med DN Investor

Om kun kort tid kan regjeringen gjøre det enda vanskeligere for unge å komme inn i boligmarkedet. Og hva betyr de ultralave rentene for pensjonen din?

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Vi vil høre fra deg! Hva synes du om Finansredaksjonen? Gi oss gjerne tilbakemelding her.

Anbefalt fra DNtv:

Anders Auklands mentale tips før langløp
- Alle sliter med tankene sine på slutten av et langt løp, sier Anders Aukland.
01:03
Publisert:

Sykkelsesongen er her: Disse seks øvelsene gjør deg rask på to hjul
Fysioterapeut og terrengsyklist Heidi Sandstø (33) gir deg styrkeøvelsene som gjør deg til en bedre syklist.
04:57
Publisert:

Ville du satt deg inn i en førerløs taxi?
Dette kan bli virkeligheten hvis disse taxiene som NuTonomy testet i Singapore, kommer på veien som planlagt.
00:48
Publisert: